Rhoon

Rhoon, vanochtend; De knotwilgen in de Rhoonse Grienden hebben hun drie-jaarlijkse knotsessie net achter de rug (foto: René Hoeflaak)

In het voorjaar zijn de grienden op hun mooist“, zo lees ik op de site van Recreatie Zuid-Holland. Ik smeed het ijzer op een heet moment want vandaag laat ik mijzelf uit in de slibben en grienden aan de oevers van de Oude Maas, tien kilometer onder Rotterdam., ook wel bekend als de Rhoonse Grienden en Klein Profijt. Mijn wandeling begint bij de Jachthaven van Rhoon. De jachthaven telt ruim driehonderd ligplaatsen en het ligtarief voor een “winterpassant” bedraagt € 275,00 per vierkante meter, zo lees ik op de site. Hoe dan ook, als een echte voorjaarspassant, sta ik al na vijf minuten tussen de beknotte wilgen van de Rhoonse Grienden. Knotwilgen worden eens per drie jaar geknot. Zo te zien, is de driejaarlijkse knotsessie nog maar met achter de rug. De knotten staan er keurig geknipt en geschoren bij.

Rhoonse Grienden, een prima gebied voor een fraaie voorjaarswandeling (foto: René Hoeflaak)

Ik steek (ophaal)brug na ophaalbrug over. Met een een flinke dosis fantasie, kunnen de Rhoonse grienden en omgeving doorgaan voor The Everglades van Rotterdam-Zuid.  Op de grens met het volgende natuurgebied, Klein Profijt, word ik gedwongen mijn koers te wijzigen. Geheel in stijl, is de ophaalbrug naar de aangrenzende wandelroute afgesloten in verband met knotwerkzaamheden. Griendwerkers van het historische griendwerkers- en familiebedrijf Van Aalsburg uit het Gelderse Hellouw lopen in blauwe overalls (griendwerkersuniform?) door het wilgenveld.

Snoeien en knotten in Klein Profijt (foto: René Hoeflaak)

Niets aan de hand; Een eindje verderop, bij de Portlandse Zeedijk, sla ik alsnog rechtsaf het dichtere en ruigere natuurgebied Klein Profijt in. Gele Spindotters – niet te verwarren met Haagse spindokters- breken de groene kleuren van het gebied. Op een bankje op het slib aan de oever van de Oude Maas geniet ik van het opbeurende voorjaarsgezang en open ik mijn lunchpakketje. Op enkele meters afstand een Canadese Gans en een Waterral. En dan loeit de “eerste maandag van de maand” sirene.  En dan weet ik ook weer dat ik niet in The Everglades ben maar in Rhoon, de oude ridderhofstad op het eiland IJsselmonde. Tijd om te gaan. Het ijzer is immers gesmeed.

Rhoon vanochtend; Natuurgebied Klein Profijt (foto: René Hoeflaak)

Rhoon, Zegenpoldersedijk. Geschikt voor voorjaarspassanten (foto: René Hoeflaak)