Suriname; Lichtschepen en kanonnen in Fort Nieuw Amsterdam

in 2006 en 2009 bezocht ik Suriname. Bij leven en welzijn hoop ik over niet al te lange tijd – begin 2011- weer af te reizen naar dit mooie land. Ook dan zal ik zeker één van mijn favoriete plekken bezoeken, Fort Nieuw Amsterdam, niet ver van Paramaribo. Ik verheug mij nu al om met een klein bootje vanaf Leonsberg, over de woelige Suriname rivier, naar de steiger bij de politiepost van Nieuw Amsterdam te varen. Het fort ligt op een strategisch punt, waar de Suriname rivier, de Commewijne rivier en de monding van de zee elkaar kruisen. Als je de steiger afloopt, ademt de geschiedenis je tegemoet. Na een aanval van de Fransen op de Nederlandse kolonie in 1712 vond men het tijd voor de bouw van een fort en vestingwerk. Door onder meer onenigheid over de financiering, duurde het toch nog bijna vijftig jaar voordat het fort klaar was. Op de vestingmuren staan Amerikaanse kanonnen uit de Tweede Wereldoorlog.

Suriname, maart 2006; Kanonnen bij Fort Nieuw Amsterdam (foto: René Hoeflaak)

Vanaf midden negentiende eeuw tot begin jaren tachtig van de vorige eeuw was Fort Nieuw Amsterdam ook een beruchte gevangenis voor zware criminelen. In 2006 nam ik nog een kijkje in de originele broeierige cellen. Aan de muur hing nog een poster van het WK 1974. Het was, in 2006, erg stil binnen de vestingmuren. Het terrein lag braak. Verval van de (kruit)huizen dreigde. “Zonde, hier is veel meer van te maken”, zo oordeelde ik. Bij terugkeer, begin vorig jaar, genoot ik nog steeds van de stilte, de natuur en de ligging. Bouwvakkers waren nu wel bezig met renovatiewerkzaamheden van de gevangenis en enkele andere huisjes op het terrein. Het fort onderging een opknapbeurt. Gelukkig!!! Daar zal het niet bij blijven. Suriname heeft grote plannen met het historische fort. Begin 2008 werd een stichting opgericht met als doel de ontwikkeling van een Openluchtmuseum Fort Nieuw Amsterdam te realiseren. In samenwerking met onder meer het Zuiderzee Museum Enkhuizen en de gemeente Amsterdam wordt vanaf 2008 hard gewerkt aan het herstel van het fort. In een artikel in de Ware Tijd van enkele weken geleden sprak Evert Middelbeek, tot 1 juli directeur van het Openluchtmuseum, de verwachting uit dat het fort in 2010 ruim 70.000 bezoekers zou trekken, een ruime verdubbeling in vergelijking met 2009. Tachtig procent daarvan komt uit Suriname zelf. Veel schoolkinderen bezoeken het fort en maken zo kennis met de Surinaamse geschiedenis. Niet alleen schoolkinderen overigens. Ook de fractievoorzitters van de Tweede Kamer bezochten het Fort, in oktober 2009. Halsema en Rutte van  Den Haag in Nieuw Amsterdam!! Daarnaast zijn er plannen om in het museum leerwerkprojecten, exposities en cultuurevenementen te starten, zo lees ik in het artikel. Ik vraag mij alleen af waar de ingang/kassa is. Bij een volgend bezoek wil ik graag entree betalen, maar waar???? Ik zal dan ook zeker een kijkje nemen bij het vergane en vervallen lichtschip. De Nederlandse Vuurtoren Vereniging is een fondswerving gestart om het lichtschip op te knappen. Fort Nieuw Amsterdam, een lichtpunt in Suriname; Tot volgend jaar. Zie ook: http://www.fortnieuwamsterdam.com/

Suriname, Fort Nieuw Amsterdam, februari 2009: Gevangenis (foto: René Hoeflaak)

6 replies

  1. Mooi stukje over Fort Nieuw Amsterdam . Is er ook niet zoiets als Fort Zeelandia?
    Ik hoop dat je de volgende keer een kassa aantreft zoniet kun je het zelf voorstellen, en de mensen er op wijzen dat dit een soort van fonds kan zijn voor kleine restauraties.
    Suriname is een heel mooi land.

    Like

  2. Lieve René, ik vind dat je goed bezig bent. Je brengt de wereld echt een stuk dichterbij in mijn huiskamer. Ook, omdat ik niet zo’n surfer ben. Fijn hoe jij de verslagen zo duidelijk en helder maakt. Als ik ze lees, lijkt het alsof ik ook bij ben geweest. Dat is precies je bedoeling, denk ik. Veel plezier verder en ik kijk uit naar je volgend (reis) verslag.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s