Rotterdam; metrostation Wilhelminaplein

Rotterdam; Metrostation Wilhelminaplein (foto: René Hoeflaak)

De roltrappen van Metrostation Wilhelminaplein in Rotterdam rollen steeds vaker en slijten harder. De eerste jaren na de opening in 1997 was het diepste metrostation van Nederland (- 6 meter)  vooral een forenzenhalte voor medewerkers van het Belastingkantoor, de Rechtbank en het Gemeentelijk Havenbedrijf. Wie nu op het Wilhelminaplein uit de metro stapt, ziet boven de grond een stad die de 2oe eeuw verruilt voor de 21e eeuw.

Rotterdam, voetgangerstunnel metrostation Wilhelminaplein. De tunnel is, net als het station zelf, een ontwerp van architectenburo Zwarts en Jansma. Het buro won met de tunnel de Dutch Design Award 2005. (foto: René Hoeflaak)

De jaarlijkse aangroei van torens op de Wilhelminapier, het Wilhelminaplein en de Laan op Zuid werkt als een zwaartekracht op film-, theater-, cultuur- en horecagelegenheden. Om die zwaartekracht te stroomlijnen wordt het metrostation en de in 2005 geopende voetgangerstunnel opgefrist met groen-zwarte richtingwijzers. Ook handig voor de Haagse reizigers. Vanaf december aanstaande stopt de Randstadrail (lijn E) naar Den Haag ook op het Wilhelminaplein. Nu nog een gezellige kroeg….:-)