Paradiso: Simple Minds 5 x 5.

Amsterdam, Paradiso; 18 februari 2012; Simple Minds (foto: René Hoeflaak)

Voor simpele zielen is vijf keer vijf over het algemeen vijfentwintig. De “5 x 5” tour van de Schotse Simple Minds is meer dan een rekensom. In zestien shows in twaalf landen speelt het vijftal uitsluitend nummers van haar eerste vijf elpees. Destijds vernieuwende elpees met een kenmerkend en verfrissende Simple Minds geluid.  Zaterdagavond was in Paradiso de vierde show van de tour. Een “4  x 6” tour met “Sparkle in The Rain” erbij had wat mij betreft ook gemogen. Daarna worstelde de band met haar imago en koers en heeft het haar niveau van de eerste vijf elpees niet meer gehaald. Vijf songs per elpee dus in Paradiso. Het optreden in Amsterdam was al maanden uitverkocht. Vanzelfsprekend, dacht ik vooraf. Terecht, blijkt achteraf. Alhoewel….?  Het optreden begint direct in hoog tempo met de culthit “I Travel“, normaal gesproken een toegift. Euforie vanaf de aftrap in Paradiso. Met songs als “Love Song” en “Room” aan het begin van de setlist, lijkt – nee, is-  de show één grote toegift. 80’s party in Paradiso. Alleen het geluid kan wel een tandje lager. Ahoy geluid in Paradiso, zo lijkt het zaterdagavond. Zonde. Bas en drums doen de kleigrond onder Paradiso letterlijk schudden. Hoe dichter bij het podium hoe minder we horen van Jim Kerr die per toernee toch al steeds meer moeite met zijn stem lijkt te hebben.

Amsterdam, Paradiso, zaterdag; Voorman Jim Kerr van de Simple Minds (foto: René Hoeflaak)

De vaste kern Jim Kerr, Charlie Burchill en Mel Gaynor spelen al dertig jaar en duizenden keer samen. En dat is te horen. Vooral het slagwerk van Mel Gaynor maak zoals altijd ook vanavond weer indruk. Toch vertoonde de geoliede machine hier en daar wat haperingen zoals bij het instrumentale “Theme from great cities“. Weliswaar met moeite lukt het de Simple Minds toch de euforische stemming van begin- tot eindsignaal vast te houden. Het verlangen naar de tafel van zes neemt toe als “Promised you a miracle” en ” The Glittering Prize” worden ingezet. Wat zou het fijn zijn als we  “Waterfront” ook nog hadden gehoord. Al staken de Simple Minds zaterdagavond in niet al te beste vorm, geschiedenis en vermenigvuldigen blijk toch heel leuk zijn.

Amsterdam: Een uitverkocht Paradiso ontvangt de Simple Minds (foto: René Hoeflaak)

Paradiso, Amsterdam; Strak drumwerk van Simple Minds drummer Mel Gaynor (foto: René Hoeflaak)