Piet Hein

Amsterdam, vandaag. Rapenburg 73. Het voormalige woonadres van Piet Hein?? (foto: René Hoeflaak)

Amsterdam, vandaag. Rapenburg 73. Het voormalige woonadres van Piet Hein?? (foto: René Hoeflaak)

Gevels met blauw bordjes met de afkorting HdK van de Stichting Hendrick de KeyserIk heb er zo langzamerhand een antenne voor. Vanochtend sloeg mijn aangegroeide radar – noem het zintuig- aan. Op de Rapenburg in Amsterdam. Op nummer 73 om precies te zijn. Bijna altijd schuilt achter dergelijke gevel een verhaal. Zo ook achter die van Rapenburg 73. Een grachtenpand uit 1614. Zowel van binnen als van buiten na vier eeuwen bijna volledig in tact. Koopprijs destijds ruim tweeduizend euro. Rapenburg was in de Gouden Eeuw niet alleen het het hoofdkwartier van de West-Indische Compagnie. Ook Greetje Dircks, minnares, huishoudster en model van Rembrandt woonde aan de Rapenburg. Of zeg je in (de) Rapenburg. Maar niet op nummer 73. In de negentiende eeuw werd het huis aan nummer 73 genoemd als het woonhuis van zeeheld en zeevaarder Piet Hein, zo lees ik op Wikipedia. Maar waarom was dit alleen in de negentiende eeuw het geval. Had men in achttiende en twintigste eeuw andere meningen en aanwijzingen over de bestemming van nummer 73 en het woonadres van Rotterdammer Piet Hein? Hoe dan ook, veel zal hij niet thuis geweest zijn. Want ga zijn gangen maar na. In 1603 gevangen in Cuba, tussen 1607 en 1610 varend op en rond de Banda eilanden, jaren later op oorlogspad naar het Koninkrijk van Napels en tussen 1624 en 1628 als admiraal en vice-admiraal drie keer op expeditie naar Brazilië en Florida om uiteindelijk bij Cuba de Spaanse Zilvervloot te veroveren. Piet Hein overleed in Delft in 1629. “Zijn naam is klein, zijn daden benne groot“. Maar of Greetje Dircks – op weg naar Rembrandt- Piet Hein tegen het lijf heeft gelopen is voor mij nog maar zeer de vraag.

Bovengevel Rapenburg 73, Amsterdam. (foto: René Hoeflaak)

Bovengevel Rapenburg 73, Amsterdam. (foto: René Hoeflaak)

4 replies

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s