Radio Free Americana

De corona crisis geeft en neemt en haalt en brengt. Zo bracht het mij indirect de ‘ontdekking’ van Radio Free Americana, een radiostation uit Charlottesville, Virginia, USA. Een gouden vondst van onschatbare waarde. Liefde op het eerste gehoor. Ieder cliché is waar. Ik stuurde een bericht naar het station en kreeg contact met Cameron Blue, de man achter het station. En ontdekte nog veel meer.

 

Radio Free Americana

 

Bijna een jaar lang brengt het Amerikaanse radiostation mij vreugde, energie en geluksmomenten. In mijn werkkamer, in de auto of waar dan ook. Met een onuitputbare schatkist aan ´fijne´  en verrassende bandjes en artiesten. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Waar komt het station vandaan? Wie werken er? Wie stelt de playlist samen etc? En ik wilde het station bedanken, mijn plezier delen.

Cat

Ik stuurde een mail en binnen enkele dagen ontving ik bericht van Cameron Blue, die zichzelf voorstelde als ‘’Cat’’. Het was het begin van een lange, interessante en verrassende mailwisseling, die begon met een excuus van de zijde van de Amerikaan.

‘’Waarom excuus?’’ vroeg ik mij af. Het antwoord volgde enkele woorden later. Cameron excuseerde zich voor zijn late reactie (drie dagen !!!). Oorzaak; zijn hoofdcomputer waarmee hij het station beheert – niet voor streaming, benadrukt hij- had het begeven. ‘’ Ik heb mijn handen vol aan het installeren van een nieuw computer. Door de stress, ontbreekt het mij aan energie om je vragen te beantwoorden Je moet namelijk weten, dat ik het radiostation helemaal alleen doe. Alleen ik.’’

Zolderkamer in Virginia

Alleen ik’. Woorden, die zowel bewondering als verbazing bij mij opriepen. Want las ik het nu goed? Luister ik nu al een jaar naar een eenmans- zolderkamerstation is?  Een soort van uit de hand gelopen lobby? Niet dat het wat uitmaakt. Maar toch… Hoe dan ook. Zolderkamer of niet. Ondanks de stress en het ontbreken van energie, vervolgt Cameron ons mailverkeer met het antwoord op de vraag hoe het allemaal zo ver is gekomen.

De start van het radiostation kent een trieste aanleiding. ”Aan bed gekluisterd door een handicap moest ik in 2003 stoppen met werken. Ik vermaakte mijzelf met het luisteren naar mijn persoonlijke gedigitaliseerde muziekcollectie van talloze lp’s, cd’s en banden die ik in de loop der jaren had verzameld. Ik had mijn eigen digitale jukebox binnen handbereik. Ik genoot ook van de eerste  streamingdiensten en begon mij daarin te verdiepen’’ aldus Cameron.

Dan wordt zijn mail technischer. Over hoe hij leerde om met een gratis plug in via een Winamp muziekspeler muziek te streamen via internet. En hoe dit vervolgens te publiceren in een Shoutcast-radiomap. Voor mij raketkunde maar volgens Cameron ‘’ buitengewoon primitief’’ .

Virginia

Virginia, USA

Fysiek geisoleerd verbindingen aangaan

Het streamen was begonnen maar een echte stationsnaam was er nog niet. ‘’ik gebruikte de initialen van mijn naam en een paar andere opties. De capaciteit was beperkt tot ongeveer 3 gelijktijdige luisteraars’’

Omdat steeds meer mensen wilde afstemmen op het naamloze station zochten luisteraars contact met Cameron. Een keerpunt. ‘’Hoewel ik fysiek geïsoleerd was van de wereld vanwege mijn handicap, leerde ik dat ik verbindingen met mensen kon aangaan en een gemeenschap kon creëren door de muziek te delen waar ik van hou. Ik ontwikkelde ook een gevoel van doelgerichtheid en verantwoordelijkheid (mensen rekenden op mij om muziek af te leveren!), En dat is iets!’’  

Licentie in 2005

Luisteraars begonnen zich – net als ik anno 2021- te verheugen op de muziek van Cameron. Er werd- zoals hij het zelf omschrijft- op hem gerekend. ‘’Dat gaf mij een gevoel van doelgerichtheid en verantwoordelijkheid. Een gevoel dat ik door mijn handicap en isolatie was verloren. Het motiveerde mij (en motiveert mij nog steeds) om hoger te mikken. Ik was verslaafd.’’ aldus Cameron.

Radio Free Americana

Nieuwste logo Radio Free Americana

 

Die motivatie en herontdekte resultaatgerichtheid leidde in 2005 tot een licentie. Onder de naam Radio Free Americana werd het station  gelanceerd. Met een website en een server. Cameron ‘’ Sindsdien is er veel veranderd, zoals ik heb geleerd (en blijf leren) en geïnvesteerd in technologieën, relaties en andere elementen die RFA maken tot wat het nu is. Voor mij is RFA een hobby, een verantwoordelijkheid en een gemeenschap’’ .

Wordt vervolgd

Ons mailverkeer is nog niet ten einde. Ik leer van Cameron en van zijn inzichten en geniet dagelijks van zijn muziek. Wordt vervolgd.

Radio Free Americana is via een enkele klik via vrijwel alle denkbare (sociale)media, kanalen en apparaten te beluisteren. Klik hier hoe, waar en wat!! Veel plezier.  

Cameron Blue

Cameron Blue ” Cat” : bron Facebookpagina RFA

1 reply

  1. Wat een byzonder en supermooi verhaal René. Heel erg leuk.
    Blijft apart hoe de wereld klein is geworden door allerlei manieren van technologie. Hoe makkelijk je iedereen kan bereiken.

    Wens je nog heel veel luister plezier. ☺️

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s