Sliedrecht: Jan Boer

De gemeente Sliedrecht telt zo’n 30 standbeelden en gedenktekens. Twee weken geleden was een van die beelden het terugkeerpunt van mijn wandeling langs de Beneden Merwede rivier. Vann het Papendrechtse Oosteind naar de Kerkbuurt in Sliedrecht en terug. Ik schat in zo’n vijf kilometer heen en vijf kilometer terug.

IJzeren dino aan het Baanhoek in Sliedrecht (foto: René Hoeflaak)

IJzeren dino aan het Baanhoek in Sliedrecht (foto: René Hoeflaak)

Waar de Baanhoek overgaat in de Molendijk, passeerde ik, wandelen langs het hek van de firma Rotterdam Steel Works, een ijzeren en roestende dinosaurus, de Troodon formosus (mijn 2e schatting in vier regels). Maar die tel ik niet mee in die 30 beelden.

Jan Boer, Sliedrecht

Nee, het gaat hier om het standbeeld van Jan Boer aan het Van den Houte Willemsplein. Jan Boer wordt bij het beeld omschreven als ´pionier van de sociale gedachte´, hetgeen wordt onderschreven met een opsomming van zijn staat van dienst. Hij was onder meer oprichter van de Werkliedenvereniging Algemeen Belang in 1895, de Vereniging Draagt Elkanders Lasten in 1899, Onderling Fonds Sliedrecht in 1903 en Bouwvereniging Sliedrecht in 1915. Een stambeeld waardig, zo´n lijst.

Sliedrecht, Jan Boer

Sliedrecht, 24 januari 2021: standbeeld Jan Boer (foto: René Hoeflaak )

Jan Boer werd geboren in Sliedrecht op 12 oktober 1853 en werkte als molenbaas bij het bedrijf L. Volker. Hij kwam op voor betere leefomstandigheden voor inwoners. Bijvoorbeeld door onderlinge hulp en bijstand. Hij vergaderde met zijn bondgenoten en medestanders in het toenmalige café Van der Vlies. Boer overleed in 1933.

Het standbeeld werd gemaakt door de Belgische beeldhouwer Herman Norga en werd onthuld op 28 oktober 1984 in het bijzijn van familieleden.

Baanhoekbrug, spoorbrug van Sliedrecht naar Dordrecht over de Beneden Merwede rivier (foto: René Hoeflaak)

Baanhoekbrug, spoorbrug van Sliedrecht naar Dordrecht over de Beneden Merwede rivier (foto: René Hoeflaak)

 

NB: lees hier mijn post uit 2010 over onder meer ander Sliedrechts standbeeld  

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s