Den Helder: School 7

Den Helder, Keizersgracht, 21 juli 2018. Bibliotheek School 7 (foto: René Hoeflaak)

8 augustus 2018: met spanning wordt in Den Helder naar de datum van 28 augustus uitgekeken. Want dan wordt in het Maleisische Kuala Lumpur bekend gemaakt of  School 7, de bibliotheek van den Helder wordt uitgeroepen tot beste bibliotheek ter wereld van het jaar 2018.

Een kroon op ons werk, ook voor Woningstichting Den Helder want zij hebben School 7 gerealiseerd’ aldus directeur Jacinta Krimp in het Helders Weekblad op 28 juni jl. over de nominatie. ‘Het is fantastisch om bij de 5 genomineerde beste bibliotheken ter wereld te horen’

Een van mijn leukste projecten

Enkele weken geleden bezocht ik School 7. Samen met een trotse Joop. Een man met passie voor zijn werk. Hij werkt bij Helder Vastgoed Schilderwerken, onderdeel van de Woningstichting Den Helder en in die hoedanigheid intensief betrokken bij de verbouw, renovatie en transformatie van het schoolgebouw tot een modern bibliotheekgebouw  ‘Een van mijn leukste projecten’ aldus Joop tijdens een tussenstop in School 7 op ons jaarlijks wandeldagje in de Kop van Noord Holland horen.

Den Helder, 21 juli 2018: gevel voormalige Gemeenteschool aan de Weststraat (foto: René Hoeflaak)

Gemeenteschool

Het voormalige schoolgebouw aan de Weststraat werd in 1903 pand ontworpen door de gemeentebouwmeester Kastelijn en voor 27 duizend gulden gebouwd door de gebroeders Van Os.

De school moest voldoen aan de eisen van de toen nog jonge twintigste eeuw. Met twee bouwlagen, ieder met zes leslokalen.  In 1905 ging de school open als Gemeenteschool 5. Voor lager onderwijs.  Later gewijzigd in Gemeenteschool 14 en nog weer later in School 7.

Zeevaartschool en Visserijschool

Tot 1957 was het gebouw een dependance van de Ambachtschool, Zeevaartschool en de Visserijschool en na het vertrek van Kweekschool in het midden van jaren zestig werd het gebouw gebruikt als verenigingsgebouw en atelier.

Kortom een schoolgebouw met een historie en het is dus ook niet meer dan logisch dat ook de Helderse Historische Vereniging en de Helderse Volksuniversiteit zich hebben gevestigd in het ‘nieuwe’ bibliotheekgebouw.

Gedoogd gekraakt

Net zo logisch eigenlijk als de weerstand tegen sloopplannen in de jaren zeventig. Een weerstand die genoeg bleek om het gebouw te behouden en op te knappen.

Geheel passend in het tijdsbeeld van diezelfde jaren zeventig werd School 7 vervolgens ‘gedoogd’ gekraakt. Decennia lang  – tot 2009- was het gebouw een creatieve, culturele en artistieke broedplaats.

Bibliotheek School 7, Den Helder, 21 juli 2018. (foto: René Hoeflaak)

Drie jaar later kocht de Woningstichting Den Helder het gebouw om het vervolgens te verbouwen tot  een moderne en verbindende 21e eeuwse bibliotheek. Op 21 mei 2016 werd de bibliotheek School 7 officieel geopend. En nog geen jaar later uitgeroepen tot ‘beste bibliotheek van Nederland’ en weer een jaar later dus genomineerd tot de 5 beste bibliotheken van de wereld.

Den Helder, 21 juli 2018, Bibliotheek School 7 (foto: René Hoeflaak)

The Public Library of the Year Award

The Public Library of the Year Award 2018 is een internationale prijs voor innovatieve bibliotheken. De deelnemende bibliotheken moeten tussen 1 januari 2015 en 31 december 2017 zijn gebouwd en of nieuw zijn gebouwd óf gevestigd zijn in panden die daarvoor geen bestemming hadden als bibliotheek. Den Helder Succes.

NB: 28 augustus 2018: School 7 is uitgeroepen tot beste bibliotheek ter wereld. Proficiat

Den Helder: School 7, 21 juli 2018 (foto: René Hoeflaak)

Den Helder, raam met vermelding nominatie bibliotheek School 7 (foto: René Hoeflaak)

4 replies

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s