Saba: Dutch Museum

Het Nederlands Caraïbische eiland Saba telt nog geen 2 duizend inwoners en is nauwelijks 13 vierkante kilometer groot. Iedereen kent en groet iedereen op Saba, alles is kleinschalig en overzichtelijk, de sfeer is gemoedelijk, de mensen zijn vriendelijk, de temperatuur aangenaam en er staat altijd een heerlijk zeewindje. Als ik aan Saba denk, denk ik ook aan de kleuren rood en groen. Want rood zijn bijna alle daken en groen is de kleur van de prachtige natuur. Saba is eigenlijk een berg waarvan de top uit de oceaan steekt. Dus waar je ook heen gaat, je klimt of daalt op Saba.

Saba, Dutch Carribbean, 2 december 2019 (foto: René Hoeflaak)

René ontmoet René

En zo klom ik op de eerste woensdagmiddag van de vorige maand van het Juliana´s Hotel naar het enkele tientallen stappen hoger gelegen Dutch Museum en schudde ik na het openen van de deur de hand van René Caderius van Veen. Een Rene ontmoet René moment.

Windwardside, Saba, Dutch Caribbean, 3 december 2019,: Dutch Museum (foto: René Hoeflaak)

René Caderius is initiatiefnemer,  conservator en bewoner van  het Dutch Museum, geopend in november 2014. Eigenlijk is het museum Rene Caderius en andersom.  De liefde tussen verzamelaar en kunstliefhebber René en Saba ontstond jaren geleden tijdens een vakantie met familie. Jaren later, in januari  2011 verruilde hij het hoge Nederlandse noorden definitief voor  het tropische en Caraïbische Saba. ‘Ik had een retourticket maar ik wist tijdens de heenreis op 1 januari dat ik niet mee terug zou gaan’ aldus Rene.

Nederland dichterbij

In de jaren daarna besloot Rene zijn privé verzameling antieke voorwerpen, boeken, porselein, wandtapijten, meubels, kantwerk, schilderijen, tegels  etc. vanuit Nederland te verplaatsen naar zijn woonhuis in Saba. De kiem voor de oprichting en opening van het Dutch Museum was daarmee gelegd. De collectie in het museum maakt de geschiedenis van Nederland zichtbaar en dus dichterbij Saba. Niet alleen met eeuwenoude voorwerpen, waarvan sommigen te koop ,maar ook met historische filmpjes, presentaties en interessante en boeiende verhalen van René zelf.

Windwardside, Saba, Dutch Caribbean, 3 december 2019,: Dutch Museum (foto: René Hoeflaak)

Windwardside, Saba, Dutch Caribbean, 3 december 2019,: Dutch Museum (foto: René Hoeflaak)

Mount Scenery

Maar het Dutch Museum vertelt ook het verhaal en de geschiedenis van Saba. Met informatieve videos en presentaties over onder meer Mount Scenery, de hoogste berg van het Nederlandse Koninkrijk, de slavernijgeschiedenis op het eiland, de West Indische Compagnies en bezoeken van leden van het Koninklijk Huis aan Saba.

Windwardside, Saba, Dutch Caribbean 3 december 2019,: Dutch Museum (foto: René Hoeflaak)

Harry L. Johnson

Het museum is dagelijks geopend van 11.00-17.00 uur, tenzij het bordje ´CLOSED` in de boom hangt. En buiten de reguliere tijden eventueel op verzoek. Want als ergens maatwerk mogelijk is, dan is het wel op Saba. Er is geen entreeprijs voor het museum. Een vrijwillige bijdrage is echter welkom. En wie nog meer over de geschiedenis van Saba wil weten, hoeft maar enkele tientallen meters verder te lopen naar het Harry L. Johnson Museum vernoemd naar oud politieagent Harry L. Johnson. Het museum is gevestigd in een achttiende eeuwse cottage van een Nederlandse zeekapitein en ingericht met meubels en voorwerpen uit de achttiende eeuw.

2 december 2019: Windwardside, Saba, Dutch Carribean, Harry L. Johnson Museum (foto: René Hoeflaak)

Beide musea zijn niet te missen. In het dorpje Windwardside hangen overal aanwijsbordjes. Naar boven en naar beneden. Want waar je ook gaat op Saba, je daalt of je klimt.

3 december 2019: Windwardside, Saba, Dutch Carribean (foto: René Hoeflaak)

1 reply

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s