Sint-Eustatius: The Old Gin House

Eerder deze maand verbleven wij enkele dagen in The Old Gin House, een sfeervol hotel op het Nederlands Caraïbische eiland Sint-Eustatius. Het hotel ligt op een prachtige plek met een eeuwenlange geschiedenis. Kortom, een plek die ik graag met je wil delen.

6 december 2019: The Old Gin House, Sint-Eustatius (foto: René Hoeflaak)

Het hotel The Old Gin House ligt aan de Oranjebaai, een rustige weg langs de zuidkust van het eiland. Aan de Caraïbische zee dus. Aan beide zijden van de Oranjebaai wel te verstaan. Met aan de walkant van de weg het hoofdgebouw met onder meer de receptie, een binnenbar, het kantoor, zwembad en de ’garden view’ kamers en aan de branding van de zee  -op slechts tien meter lopen aan de andere zijde van de weg-  het restaurant, de heerlijke loungestoelen en ‘ocean view’ rooms.

6 december 2019: Oranjebaai, Sint-Eustatius (foto: René Hoeflaak)

Hotel in 1760

In 1760 was het hoofdgebouw The Old Gin House al in gebruik als hotel. In een periode  dat de Oranjebaai nog was volgebouwd met pakhuizen, duizenden schepen uit Europa, Amerika en Afrika aanmeerden op de rede van het achter het hotel gelegen Oranjestad en het eiland een strategische plek was in de diverse zeeoorlogen met Engeland. In de eeuwen daarna was het hoofdgebouw onder meer een katoenspinnerij en opslagloods voor diverse koopwaar. De trap naar Oranjestad ligt naast het hotel. Binnen tien minuten sta je in het centrum van Oranjestad. Wie geen trappen wil of kan lopen, zal of een eindje moeten moeten omlopen via de minder steile maar nog wel hellende Van Tonningenweg. Of een taxi bestellen bij de receptie. Voor 5 US dollar ben je dan binnen vijf minuten ‘boven’.

Naast het hotel  is het Scubaqua Dive Center met een klein zandstrandje en een barretje.

6 december 2019: Trap naar Oranjestad, naast The Old Gin House (foto: René Hoeflaak)

Persoonlijke benadering Marlies en Sybolt

Zoals eigenlijk overal op het eiland voel je je meteen thuis in The Old Gin House. Niet in de laatste plaats door de ongedwongen sfeer maar ook door de persoonlijke benadering en ontvangst door Marlies en Sybolt, de eigenaars van het hotel. Altijd in voor een gezellig praatje of het geven van informatie over het eiland.

6 december 2019: The Old Gin House, Sint-Eustatius (foto: René Hoeflaak)
7 december 2019: Oranjebaai, Sint-Eustatius (foto: René Hoeflaak)

Het hotel ligt – zoals gezegd- aan de branding van de Caraïbische zee. Vanaf het restaurant en de loungestoelen hoor en zie je de golven deinen, kijk je uit op onder meer Saba (rechts) , het haventje van Sint-Eustatius (links) en ervaar je vrijwel iedere avond prachtige zonsondergangen. Zonsondergangen met – zeker onder het genot van een glas Caraïbische rum en/of een Presidente biertje- een bijna ongeëvenaarde schoonheid.

Eerder schreef ik over Sint-Eustatius: waar alles samenkomt.  Dat geldt wat mij betreft ook voor The Old Gin House. Hoort, zegt het voort.

7 december 2019: Oranjebaai, Sint-Eustatius (foto: René Hoeflaak)
6 december 2019: The Old Gin House, Sint-Eustatius (foto: René Hoeflaak)

2 replies

Plaats een reactie