Kampen: De Olifant

Kampen: De achtergevel van sigarenfabriek De Olifant aan de Voorstraat. De fabriek werd opgericht in 1883. (foto: René Hoeflaak)

Kampen: De achtergevel van De Olifant aan de Voorstraat. De sigarenfabriek werd opgericht in 1826. De fabriek aan de Voorstraat dateert uit 1883.  (foto: René Hoeflaak)

3 februari 2013: vier miljoen sigaren rollen jaarlijks uit de machines van De Olifant, de laatste nog operationele sigarenfabriek aan de Voorstraat in Kampen. De straat was rond 1900 één van de belangrijkste slagaders van de Europese sigarenindustrie met fabrikanten als Camper Damper, Smit & Ten Hove en Van Hulst. Bijna de helft van de arbeiders in Kampen werkte in die periode in één van de vijfendertig sigarenfabrieken in de stad.

Errol Schenkers

In 2010 ontving De Olifant de erfgoedcultuurprijs van de gemeente Zwolle en Kampen. Na de enthousiaste rondleiding van Errol Schenkers door de fabriek begrijpen we waarom. Een uur lang wijst Errol, voorzitter van Sigaren Genootschap Deli Eén, ons met passie de weg in de wereld van ombladen, zandbladen, dekbladen, stripmachines, Long Fillers en Short Fillers. Buiten is het vier graden en waterkoud. Binnen voelen we de warmte van de tabaksbalen uit Brazilië, Cuba en West-Java.

Kampen, de 'geniet- en proefkamer' in sigarenfabriek de Olifant (foto: René Hoeflaak)

Kampen, de ‘geniet- en proefkamer’ in sigarenfabriek de Olifant (foto: René Hoeflaak)

Tinus Vinke

Liefdevol toont Errol ons de tabaksbladen en de machines. Met eerbied en respect spreekt hij over De 86-jarige Kampenaar Tinus Vinke, de oudste sigarenmaker van Nederland en nog steeds in dienst van De Olifant. Voorzichtig passeren en aanschouwen we de werktafel van Tinus. Met bewondering betreden we de machinekamer en staan we aan de selectietafel. Want kwaliteit gaat voor kwantiteit, zo meldt de website van De Olifant. Tussendoor lopen we Aart Dooijes, Chef Melangeur, tegen het lijf. En “deelnemer aan Wedden Dat” zo vult Errol trots aan.

Vanuit de statige en stijlvolle ‘proef- en genietkamer’ op de eerste etage kijken we uit op de Oudestraat, de drukste winkelstraat van Kampen. Als passief en gedogend niet-roker kan ik de behoefte aan een Short Filler nauwelijks weerstaan. Want zoals Sigaren Genootschap Deli Eén het omschrijft is ‘het consumeren van sigaren de kunst van het genieten’.  NB: Vorig jaar schreef ik op deze blog een artikel over Ybor City, een eeuw lang middelpunt van de sigarenindustrie in de Verenigde Staten.

Errol Schenker in De Olifant. De rondleidingen starten in koffieproeverij De Eenhoorn aan de Oudestraat 101. Deze koffieproeverij is gevestigd in hetzelfde pand als de sigarenfabriek (foto: René Hoeflaak)

Februari 2013: Errol Schenker in De Olifant. De rondleidingen starten in koffieproeverij De Eenhoorn aan de Oudestraat 101. Deze koffieproeverij is gevestigd in hetzelfde pand als de sigarenfabriek (foto: René Hoeflaak)

1 reply

  1. Er is nog een andere actieve sigarenfabriek met Kamper achtergrond in Grafhorst, nu ook gemeente Kampen. Sigarenfabriek Van ’t Veen. Een oud Kamper sigarenrollersgeslacht. 5 medewerkers en ze verkopen alleen direct uit fabriek aan particulieren. Erg scherp geprijsd.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s