
Een bezoek aan Amsterdam sluit ik doorgaans en als het even kan graag af in proeflokaal de Ooievaar op de hoek van de Zeedijk, St. Olofspoort. Ik raad het iedereen aan. Niet alleen voor een leuk gesprek of kennismaking met gasten uit alle windstreken. Maar ook om een slokje te proeven van een slokje Drie maal Drie, Hemel op Aarde, Juffertje in het Groen, Pruimpje Prik, Naveltje Bloot, Hansje in de Kelder of Volmaakt Geluk. Om maar enkele namen te noemen uit de indrukwekkende lijst van likeuren en jenevers in de Ooievaar.
A. van Wees
Allemaal Amsterdamse Likeuren en jenevers. ‘Ambachtelijk’ gedistilleerd op nauwelijks een kwartiertje lopen afstand. In de Driehoekstraat. Een voor het centrum van Amsterdamse begrippen stil en uniek straatje in de Noordwestpunt van de Jordaan. Een straat die eigenlijk bestaat uit drie korte straatjes, zo ‘ontdekte’ ik twee weken geleden. Maar vooral ook de straat die sinds eind negentiende eeuw en tot op de dag van vandaag het domein is van distilleerderij A. Van Wees de Ooievaar, de producent van de genoemde likeuren en jenevers van die andere Ooievaar.
Ambachtelijke techniek
Distilleerderij Van Wees is de enige distilleerderij waar jenevers en likeuren worden gemaakt volgens een techniek uit de 14e eeuw . Vandaar de naam ‘ambachtelijk’. Dat betekent dat de jeneverbessen en kruiden vier a vijf keer worden gedistilleerd. Ofwel door verdamping en verhitting van elkaar worden gescheiden.
De distilleerderij van Van Wees vond zijn oorsprong in 1782 en is een echt familiebedrijf. In 1922 verplaatst Adriaan van Wees het bedrijf naar de Driehoekstraat. Vijftig jaar later spitst Cees van Wees de activiteiten van het familiebedrijf uitsluitend op ‘ambachtelijk’ distilleren en op dit moment -anno 2019- is zijn kleindochter Fenny (Van Wees) nog altijd de baas, zo lees ik op de website van de distilleerderij
Alles is puur natuur
Een trots bedrijf. Trots op haar traditie en trots op haar 60 soorten likeuren , 18 soorten jenevers en andere sterke dranken, zo lees ik verder. ‘Brandewijn stoken we zelf. Moutwijn kopen wij bij branders (moutwijnstokers). Alles is puur natuur’. Van Wees distribueert in het hele land.
Bij Van Wees kan je terecht voor rondleidingen en voor cursussen. Zoals ‘ruiken kun je leren’. Voor iedereen die warm loopt voor kwaliteit, ambacht en historie, levensgenieters en nieuwsgierige ‘geurvreters’ aldus de website. Drie keer raden waar ik een van mijn volgende bezoeken aan Amsterdam zal beginnen. En eindigen…

Categorieën:Stad en land