Amsterdam: Driehoekstraat, Van Wees en de Ooievaar

Een van de vele flessen likeur in het Amsterdamse proeflokaal De Ooievaar (foto: Rene Hoeflaak)

Een bezoek aan Amsterdam sluit ik doorgaans en als het even kan graag af in proeflokaal de Ooievaar op de hoek van de Zeedijk, St. Olofspoort. Ik raad het iedereen aan. Niet alleen voor een leuk gesprek of kennismaking met gasten uit alle windstreken. Maar ook om een slokje te proeven van een slokje Drie maal Drie, Hemel op Aarde, Juffertje in het Groen, Pruimpje Prik, Naveltje Bloot, Hansje in de Kelder of Volmaakt Geluk. Om maar enkele namen te noemen uit de indrukwekkende lijst van likeuren en jenevers in de Ooievaar.

A. van Wees

Allemaal Amsterdamse Likeuren en jenevers. ‘Ambachtelijk’ gedistilleerd op nauwelijks een kwartiertje lopen afstand. In de Driehoekstraat. Een voor het centrum van Amsterdamse begrippen stil en uniek straatje in de Noordwestpunt van de Jordaan. Een straat die eigenlijk bestaat uit drie korte straatjes, zo ‘ontdekte’ ik twee weken geleden. Maar vooral ook de straat die sinds eind negentiende eeuw en tot op de dag van vandaag het domein is van distilleerderij A. Van Wees de Ooievaar, de producent van de genoemde likeuren en jenevers van die andere Ooievaar.

Ambachtelijke techniek 

Distilleerderij Van Wees is de enige distilleerderij waar jenevers en likeuren worden gemaakt volgens een techniek uit de 14e eeuw . Vandaar de naam ‘ambachtelijk’. Dat betekent dat de jeneverbessen en kruiden vier a vijf keer worden gedistilleerd. Ofwel door verdamping en verhitting van elkaar worden gescheiden.

Amsterdam, 12 oktober 2019: Driehoekstraat (foto: René Hoeflaak)

De distilleerderij van Van Wees vond zijn oorsprong in 1782 en is een echt familiebedrijf. In 1922 verplaatst Adriaan van Wees het bedrijf naar de Driehoekstraat. Vijftig jaar later spitst Cees van Wees de activiteiten van het familiebedrijf uitsluitend op ‘ambachtelijk’ distilleren en op dit moment -anno 2019- is zijn kleindochter Fenny (Van Wees) nog altijd de baas, zo lees ik op de website van de distilleerderij

Alles is puur natuur

Een trots bedrijf. Trots op haar traditie en trots op haar 60 soorten likeuren , 18 soorten jenevers en andere sterke dranken, zo lees ik verder. ‘Brandewijn stoken we zelf. Moutwijn kopen wij bij branders (moutwijnstokers). Alles is puur natuur’. Van Wees distribueert in het hele land.

Bij Van Wees kan je terecht voor rondleidingen en voor cursussen. Zoals ‘ruiken kun je leren’. Voor iedereen die warm loopt voor kwaliteit, ambacht en historie, levensgenieters en nieuwsgierige ‘geurvreters’ aldus de website. Drie keer raden waar ik een van mijn volgende bezoeken aan Amsterdam zal beginnen. En eindigen…

12 oktober 2019: Amsterdam, Driehoekstraat, distilleerderij Van Wees (foto: René Hoeflaak)

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s