BBrothers kiss the Frog

Rond 1980 was de rock/soul/funk band Ricky & The Frog een begrip in het Nederlandse clubcircuit.  Het tijdloze en uit duizenden herkenbare album ‘Be kind to animals, kiss a Frog’  ontving lovende recensies en wordt tot op de dag van vandaag – zeker door collega muzikanten- alom gewaardeerd en geprezen. Daarnaast genoot de band uit Krimpen aan den IJssel door haar meeslepende en energieke optredens een bijna ongeëvenaarde reputatie als live band. Vrijwel geen podium in Nederland werd overgeslagen. In 2018 overleed de voormalige zanger en het boegbeeld van de band, Rick Devito (Hogendorp).

Celebrating the Music

Het overlijden van Devito was mede aanleiding voor een muzikaal eerbetoon aan The Frog eerder dit jaar in Bibelot in Dordrecht, onder de naam ‘BBrothers kiss the Frog…..celebrating the music of the Frog’,  een initiatief van voor vier ervaren muzikanten uit Dordrecht en omgeving, de BBrothers (Frank en Eelco) De Boer en (Eric, Gerrit en Don) Van der Burgh. Op het podium in Dordrecht aangevuld met zes leden van de voormalige Frog. Het optreden op die januari avond in Dordrecht was een succes, voelde en proefde goed en smaakte naar meer. Zowel voor de mensen in de zaal als de band zelf.

En dus stonden de gelegenheidsband zaterdag – na een eerder optreden deze zomer op het Dordtse Big Rivers festival-  opnieuw op het podium. Aan de andere kant van de rivier. In theater de  Willem. In Papendrecht, net als Dordrecht een veilige thuishaven en een plaats waar The Frog begin jaren tachtig regelmatig optrad in het reeds lang gesloten OJC OMAH.

In die zin was Papendrecht een logische en voor de hand liggende keuze en een garantie voor wederom een succesvolle avond. Maar resultaten uit het verleden bieden nu eenmaal geen garantie voor de toekomst. En bovendien een popconcert in een theater waar stoelen staan en de bezoekers zitten, is  als voetballen op kunstgras. Uitkijken dus.

Reünie

Op een avond met symptomen van een reünie en de lokale omroep aanwezig was voor een live verslag, zette de BBrothers de klok in Papendrecht – daar waar The Frog diverse keren in OJC OMAH  optrad- moeiteloos veertig jaar terug.

Papendrecht, Theater de Willem, 2 november 2019: Age Kart en Frank de Boer tijdens BBrothers Kiss the Frog (foto: René Hoeflaak)

In een noodgedwongen enkele dagen voor het optreden gewijzigde samenstelling zonder de broers Van den Burgh en met de deze week opgeroepen bassist Jaro Bellekom wisten de BBrothers anderhalf uur lang te boeien. Met tomeloos enthousiasme, zichtbaar spelplezier, strak ritme en vooral door de kwaliteit van de dames en heren op het podium.

De BBrothers slaagde er in om van de avond meer te maken dan alleen een nostalgische sprong naar het verleden. Maar ook een avond voor muzikale fijnproevers. Boeiend van begin tot einde. Om te dansen, luisteren en (mee) te zingen.

En ondanks de weinig sfeervolle ambiance in de zaal van De Willem sleepte de band je mee. Met tijdloze songs zoals ‘Time is killing you’ , ‘Try’ en ‘Confusion’. En met hier en daar een vleugje melancholie. Zeker als de portretten van Ricky Devito en de eerder dit jaar overleden saxofonist Barend Petersen achter het podium verschijnen. En in een setlist waar ballads en up tempo funky songs elkaar afwisselden met prachtige en oorstrelende solo’s van gitarist Age Kat en fraaie duetten van de zangeressen Christine Punselie, Inge Bonthond (ex-Bombita) en zanger Frank de Boer.

Papendrecht, Theater de Willem, 2 november 2019: BBrothers kiss the Frog (foto: René Hoeflaak)

Het optreden van BBrothers Kiss The Frog was een waardig eerbetoon aan overleden muziekhelden en de legendarische Frog. Wat mij betreft mag en kan de kikker een sprong maken naar een podium buiten de de Drechtstreden. Ben benieuwd of de kikker daar ook zal gedijen.

NB; deze recensie is ook te lezen op Maxazine

 

 

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , ,

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s