Madrid: Pepín Rodríguez

Vorige week stond ik op de Plaza del Carmen in Madrid voor het borstbeeld van een brildragende man. Zijn naam: José Fernández (Pepín) Rodríguez. ‘Vast en zeker een man met een verhaal’  zo dacht ik bij het lezen van zijn naam. Want standbeelden in zijstraten of kleine pleinen, dat is bijna altijd bingo. Zo ook deze keer. Want borstbeelden krijg je immers niet zo maar.

Spanje, Madrid, Plaza del Carmen, 27 september 2019: borstbeeld Pepín Fernández, (foto: René Hoeflaak)

Mexico en Cuba

(Pepín) Rodríguez werd geboren in 1891 in Grado, in het noorden van Spanje en emigreerde op zeventien jarige leeftijd (in 1908) naar Mexico en later naar Cuba. Daar waar zijn zus woonde. Daar waar hij in 1920 trouwde met de Cubaanse Carmen Menéndez Tuya. En daar ook waar hij carrière maakte als accountant bij de Cubaanse winkelketen El Encantando. In 1931 keerde hij met vrouw en drie kinderen terug naar Spanje en opende hij in Madrid de textielwinkel Sederías Carretas.  Met succes.

Spanje, Madrid, Plaza del Carmen, 26 september 2019: (foto: René Hoeflaak)

Galerias Preciados

Twaalf jaar later en een burgeroorlog verder opende Rodríguez het warenhuis Galerias Preciados , vernoemd naar de Calle Preciados, een grote winkelstraat in het centrum van Madrid.  Hij liet zich daarbij inspireren door de Cubaanse winkelketen waarvoor hij jarenlang werkte. Galerias Preciados was het eerste warenhuis van Spanje en groeide in rap tempo uit tot een van de belangrijkste en meest toonaangevende warenhuizen van Spanje met vestigingen door heel Spanje. Zestig jaar lang bepaalde het warenhuis samen met haar grootste concurrent El Corte Ingles het beeld van de grote winkelstraten in de Spaanse steden. Daarover later meer.

Groeien en lenen

De concurrentiestrijd met El Corte Inglés werd steeds groter en harder. De strategie en het strijdplan van Rodríguez  en zijn Galerias Preciados was groeien en groeien door lenen en lenen en dus het maken van schulden. Te hoge schulden . Met alle gevolgen van dien. Eind jaren zeventig werd Galerias Preciados overgenomen door Banco Urquijo, een van haar schuldeisers. Pepín Rodríguez was op dat moment weliswaar al 87 jaar oud maar bedong bij de overname toch dat hij werd opgenomen in het nieuwe directieteam.

De overname door Banco Urquijo was echter het begin van een vijftien jarige periode met een reeks aan overnames die oprichter Rodríguez, de hoofdpersoon van dit artikel, slechts gedeeltelijk meemaakte. Hij overleed in december 1982  en maakte dus niet meer dat de  warenhuisketen tussen 1980 en 1995 voortdurend wisselde van eigenaar, imago en koers en een prooi werd voor investeerders. Uit Venezuela, Spanje en Groot-Brittannië.

Spanje, Madrid, Calle Toledo, 27 september 2019: (foto: René Hoeflaak)

El Corte Inglés

Op 3 juli 1995 sloot Gelarias Preciados definitief haar deuren, werden alle vestigingen gesloten en in zijn geheel overgenomen en opgeslokt door El Corte Inglés, tot op de dag van vandaag het bekendste warenhuis van Spanje.

Het borstbeeld van Pepín Rodríguez op de Plaza del Carmen werd onthuld in 1987 en is gemaakt door de Spaanse beeldhouwer César Rolando Gerardo María de Covadonga Montaña García Álvarez de Ron Rodés (1928-2000). Waarvan akte.

Spanje, Madrid, Plaza del Carmen, 27 september 2019: borstbeeld Pepín Fernández, (foto: René Hoeflaak)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s