Bremen: Kellogg’s fabriek

Bremen, Duitsland, 25 juni 2018. Kellog fabriek (foto: René Hoeflaak)

18 juli 2018: vorige maand bezocht ik Uberseestadt, het (stads)havengebied van het Duitse Bremen.  Een gebied waar  – net als in zoveel havensteden in de wereld-  verlaten en roestige fabriekshallen, pakhuizen, loodsen, kranen en silo’s worden getransformeerd tot trendy loungebars, restaurants, expositieruimtes, appartementen en lofts die voor de ‘gewone’ fabrieksarbeider’ onbetaalbaar zijn met straten waar Porsches glimmen als opgepoetst tafelzilver. Daar waar vergane glorie plaatsmaakt voor hippe hotspots.    

Een van de meest iconische en opvallende fabrieken aan de Weser uit het ‘decor’ van de vorige eeuw is de fabriek van het Amerikaanse bedrijf Kellogg’s, de producent van de ‘wereldberoemde’ cornflakes ontbijtvlokken. Ik moet eigenlijk zeggen ‘voormalige’ fabriek.  Want zo’n beetje gelijktijdig met mijn bezoek sloot de fabriek definitief haar poorten.

Milch und Zucker

25 juni 2018, Duitsland, Bremen. Kellogg Fabriek (foto: René Hoeflaak)

De Amerikanen openden  de fabriek in Bremen in 1964. Niet eens zo lang geleden eigenlijk. Op een ideale plek. Langs de Weser met een open verbinding met de zee en aan een spoorlijn.  Aangespoord door de dagelijkse TV reclames met de slogan ‘kernig, köstlich und gesund – mit Milch und etwas Zucker’ gingen de Duitsers in de jaren zestig en zeventig massaal aan de cornflakes uit Bremen.

De fabriek groeide en groeide. Met een eigen logistiek centrum, meer dan 30 duizend palletplaatsen, een verpakkingsfabriek en een productiehal. Ruim vijftig landen importeerden jaarlijks 200 miljoen pakketten cornflakes uit Bremen. De Amerikanen investeerden in 2004 nog 20 miljoen euro in de abriek. Niet voor net schrijf ik in de verleden tijd vorm.

Elbe in plaats van Wezer

Want nog geen jaar later veranderde Kellogg’s haar strategie door productieprocessen te verplaatsen naar Spanje en Engeland. Het was het begin van het einde. Tussen 2005 en 2015 volgde de ene ontslagronde na de andere.  De keuze voor een transport vanaf de rivier de Elbe in plaats van de Wezer en de daarmee gepaard gaande verplaatsing van het Duitse hoofdkantoor van Bremen naar Hamburg bracht het voortbestaan de fabriek in Bremen pas echt in gevaar. Op 10 oktober 2016 maakte de directie van Kellogg’s bekend dat de fabriek in Bremen definitief wordt gesloten. Tweehonderd werknemers verloren hun baan. De vestiging in Bremen is de meest onrendabele en verlieslijdende Kellog’s fabriek zo onderbouwde het bedrijf naar besluit.

Duitsland, Bremen, 24 juni 2018: Am Holzhafen, hartje Uberseestadt (foto: René Hoeflaak)

Projectontwikkelaar

Op 22 november 2017 rolde de laatste pak ontbijtvlokken van de lopende band. Een moment die tranen deed vloeien, zo was te lezen in de Bremense pers. De fabriek is ‘heiß ‘begeerd, aldus een van de koppen in van de vele artikelen over de bestemming van de fabriek . Als gieren stortten projectontwikkelaars zich op de fabriek met als uiteindelijke winnaar projectontwikkelaar WPD.

Überseeinsel

Onder de projectnaam “Überseeinsel” gaat WPD een stedelijk en duurzaam gebied met showcasekarakter ontwikkelen. Het doel is om een ​​baanbrekend project te implementeren’ aldus WPD topman Klaus Meier in de Duitse nieuwswebsite Buten und Binnen. De bouw start pas in 2021 en duurt tien jaar. De silo met de bekende rode en kenmerkende Kellog’s  reclameletters zullen in ieder geval blijven zo las ik verder.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s