Belfast: Queen’s Quarter

14 januari 2017, Belfast, Noord-Ierland. Ingang Botanic Gardens aan de University Road (foto: René Hoeflaak)

14 januari 2017, Belfast, Noord-Ierland. Ingang Botanic Gardens aan de University Road (foto: René Hoeflaak)

1 februari 2017: the Royal Botanic Gardens,  Queens University en het Ulster Museum. Drie ‘aanraders’ voor reizigers naar en in Belfast. Gebroederlijk bij – en naast elkaar aan de University Road in de wijk Queen Quarter.  Met de stadsbus op slechts tien minuten afstand van het centrum van Belfast.  

De botanische  tuinen van Belfast behoren – met 28 are- tot de grootste Botanisch tuinen van de wereld.  Botanische  tuinen zijn vaak privé bezit. In Belfast echter niet. The  Botanic Gardens van Belfast zijn namelijk eigendom van de stad zelf. Het grote voordeel daarvan is dat iedereen gratis en voor niets de tuinen en het park kan bezoeken.

Noord-Ierse waterkou

The Botanic  Gardens werden geopend in 1895. Aan de rand van het rustieke park staat The Palm House, een overdekte smeedijzeren kas met tropische en kleurrijke bloemen is niet alleen van buiten maar ook van binnen een lust voor het oog en een genot voor iedereen die zich even wil verlossen van de snijdende Noord-Ierse waterkou. Zoals ik. De kas was er eerder dan de omringende tuinen en werd al in 1839 geopend.

Belfast, Noord-Ierland, 14 januari 2017: Ulster Museum (foto: René Hoeflaak)

Belfast, Noord-Ierland, 14 januari 2017: Ulster Museum (foto: René Hoeflaak)

Ulster Museum  

Vanuit de kas loop je in enkele stappen zo naar de voortuin van het Ulster Museum.  Het  museum is van dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 uur tot- 17.00 uur en is net als het omliggende park gratis. Dat suggereert wellicht een mindere  kwaliteit. Niets is minder waar.

Want het prettig ruime en overzichtelijke museum geeft je met illustraties, foto’s en stille getuigen een verhelderend en redelijk neutraal beeld van de oer- en recente geschiedenis van Ulster en de Troubles, de verzamelnaam voor het Noord-Iers conflict tussen Katholieken en Protestanten in de jaren zeventig, tachtig en negentig in Ulster,  een voormalige Iers gebied dat nu voor 2/3 deel in  Groot-Brittannië ligt.

Aanbeveling

Ik beveel het museum van harte aan. ‘We care for and present the inspirational collections that reflect the creativity, innovation, history, culture and people of Northern Ireland’ zo is te lezen op de website van het Ulster Museum. Daar kan ik mij wel in vinden.

Queen's University

Palm House, Belfast, 14 januari 2017 (foto: René Hoeflaak)

Queen’s University

De bushalte voor het Ulster Museum staat voor het gebouw van de Queen’s University Het gebouw dateert uit 1849 en de aanblik van de Universiteit maakt het wachten in de eerder genoemde Noord-Ierse waterkou op de frequent stoppende en vertrekkende bussen richting het zuiden van de stad zelfs aangenaam.

Kortom, als in Belfast bent, ga dan ook naar Queen’s Quarter, eenvoudig te bereiken met bus 7.

Queen's University, Belfast, 14 januari 2017 (foto: René Hoeflaak)

Queen’s University, Belfast, 14 januari 2017 (foto: René Hoeflaak)

 

1 reply

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s