Helden van Marken

Marken, 29 augustus 2015: het 3.5 meter hoge oorlogsmonument voor de bemanning van de bommenwerper Short Stirling BK 710. (foto: René Hoeflaak)

Marken, 29 augustus 2015: het 3.5 meter hoge oorlogsmonument met een propellerblad als eerbetoon aan de bemanning van de bommenwerper Short Stirling BK 710. (foto: René Hoeflaak)

Ik neem je mee naar het Markermeer en kerstmis 2008. Een dag eerder en vier kilometer voor de kust van Marken om precies te zijn. Een schipper roept de hulp in van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM). Het lukt hem niet het anker van zijn kruiser los te trekken. Het reddingsteam heeft succes. Met moeite komt het anker boven water. Het anker hangt vol met stukken ijzer.

Tijdens en na het schoonboenen wordt al snel duidelijk dat het gaat om onderdelen van een vliegtuig. Professioneel  onderzoek en de vondst van andere wrakstukken terplekke bevestigen later dat het gaat om een deel van een landingsgestel van de in mei 1943 neergestorte en vermiste Engelse bommenwerper Short Sterling BK 710.

Geen toestemming voor berging

Na een luchtaanval op Dusseldorf keert de bommenwerper  in de nacht van 25 op 26 mei 1943 terug naar haar basis in het Engelse Lakenheath. Boven Texel  wordt het neergeschoten door Duitse troepen. Alle zeven bemanningsleden komen om. Het stoffelijk overschot van de 26-jarige schutter Charles Jon Percival uit Staffordshire spoelt aan op Noord-Duitse kust. De stoffelijke resten van de zes overige slachtoffers zijn mogelijk nog aan boord van het wrak op de bodem van het Markermeer. De Stichting Aircraft Recovery Group 1940-1945 wil het wrak graag bergen maar heeft hiervoor nog geen toestemming.

Voortvarend te werk

De vondst van de wrakstukken is voor de hechte gemeenschap in Marken aanleiding om een oorlogsmonument op te richten. Niet alleen ter nagedachtenis van de zeven bemanningsleden van de Short Sterling maar ook van de elf mannen uit Marken ’die niet terugkeerden na de Tweede Wereldoorlog’. Oorlogslachtoffers. Marken gaat voortvarend te werk. Want nog geen drie jaar later, op 11 november 2011, onthult Marken twee oorlogsmonumenten. Als eerbetoon aan zeven Engelsen en elf Markers. Met onder meer namen als Zeeman, Visser en Schipper.

Marken, 29 augustus 2015: Havenbuurt, ook bekend als Moskou. (foto: René Hoeflaak)

Marken, 29 augustus 2015: Havenbuurt, ook bekend als Moskou. (foto: René Hoeflaak)

Helden

Bijna vier jaar na de onthulling volg ik vanaf de jachthaven van Marken de borden War Memorial. De buurten en straten in Marken hebben bijnamen. Na een korte wandeling door Moskou, Siberië, de Vrolijke Buurt en ‘de Street’ en over de pas opgeknapte Julianabrug  sta ik voor dorpshuis het Trefpunt op een plantsoen met de twee monumenten.  Met namen van buitenlandse helden, gesneuveld  in Marken en Markense helden, gesneuveld in het buitenland.

De omgekomen bemanningsleden van de neergestorte Short Stirling BK 710 (bron foto: http://www.aircrewremembered.com/

De omgekomen bemanningsleden van de neergestorte Short Stirling BK 710 (bron foto: http://www.aircrewremembered.com/

Namen van de zeven omgekomen bemanningsleden van Short Sterlink BK 710

 • Sergeant Jack Henry Uden, 21 jaar
 • Navigator Officer Walter Edwin Lawrence Morse, 25 jaar
 • Sergeant Frederick Arthur Williams, 34 jaar
 • Sergeant Horace Stephen Scott, 28 jaar
 • Flight Officer Howard Stephen Winchester, 26 jaar
 • Sergeant Leslie George Hadden, 24 jaar
 • Sergeant Charles John Percival, 26 jaar

Namen van de elf Markers die niet meer terugkeerden uit het buitenland Piena de Tweede Wereldoorlog

 • Cornelis Zeeman, 40 jaar
 • Jaap Teerhuis, 59 jaar
 • Emgert Zondervan, 21 jaar
 • Klaas Dorland, 20 jaar
 • Pieter Schipper, 57 jaar
 • Hein Visser, 57 jaar
 • Jacob Boes, 42 jaar
 • Cornelis de Groot, 31 jaar
 • Frederik Schouten, 56 jaar
 • Cornelis Visser, 28 jaar
 • Jaap Janssen, 66 jaar

2 replies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s