
Marken, 29 augustus 2015: het 3.5 meter hoge oorlogsmonument met een propellerblad als eerbetoon aan de bemanning van de bommenwerper Short Stirling BK 710. (foto: René Hoeflaak)
Tijdens en na het schoonboenen wordt al snel duidelijk dat het gaat om onderdelen van een vliegtuig. Professioneel onderzoek en de vondst van andere wrakstukken terplekke bevestigen later dat het gaat om een deel van een landingsgestel van de in mei 1943 neergestorte en vermiste Engelse bommenwerper Short Sterling BK 710.
Geen toestemming voor berging
Na een luchtaanval op Dusseldorf keert de bommenwerper in de nacht van 25 op 26 mei 1943 terug naar haar basis in het Engelse Lakenheath. Boven Texel wordt het neergeschoten door Duitse troepen. Alle zeven bemanningsleden komen om. Het stoffelijk overschot van de 26-jarige schutter Charles Jon Percival uit Staffordshire spoelt aan op Noord-Duitse kust. De stoffelijke resten van de zes overige slachtoffers zijn mogelijk nog aan boord van het wrak op de bodem van het Markermeer. De Stichting Aircraft Recovery Group 1940-1945 wil het wrak graag bergen maar heeft hiervoor nog geen toestemming.
Voortvarend te werk
De vondst van de wrakstukken is voor de hechte gemeenschap in Marken aanleiding om een oorlogsmonument op te richten. Niet alleen ter nagedachtenis van de zeven bemanningsleden van de Short Sterling maar ook van de elf mannen uit Marken ’die niet terugkeerden na de Tweede Wereldoorlog’. Oorlogslachtoffers. Marken gaat voortvarend te werk. Want nog geen drie jaar later, op 11 november 2011, onthult Marken twee oorlogsmonumenten. Als eerbetoon aan zeven Engelsen en elf Markers. Met onder meer namen als Zeeman, Visser en Schipper.
HeldenBijna vier jaar na de onthulling volg ik vanaf de jachthaven van Marken de borden War Memorial. De buurten en straten in Marken hebben bijnamen. Na een korte wandeling door Moskou, Siberië, de Vrolijke Buurt en ‘de Street’ en over de pas opgeknapte Julianabrug sta ik voor dorpshuis het Trefpunt op een plantsoen met de twee monumenten. Met namen van buitenlandse helden, gesneuveld in Marken en Markense helden, gesneuveld in het buitenland.

De omgekomen bemanningsleden van de neergestorte Short Stirling BK 710 (bron foto: http://www.aircrewremembered.com/
- Sergeant Jack Henry Uden, 21 jaar
- Navigator Officer Walter Edwin Lawrence Morse, 25 jaar
- Sergeant Frederick Arthur Williams, 34 jaar
- Sergeant Horace Stephen Scott, 28 jaar
- Flight Officer Howard Stephen Winchester, 26 jaar
- Sergeant Leslie George Hadden, 24 jaar
- Sergeant Charles John Percival, 26 jaar
Namen van de elf Markers die niet meer terugkeerden uit het buitenland Piena de Tweede Wereldoorlog
- Cornelis Zeeman, 40 jaar
- Jaap Teerhuis, 59 jaar
- Emgert Zondervan, 21 jaar
- Klaas Dorland, 20 jaar
- Pieter Schipper, 57 jaar
- Hein Visser, 57 jaar
- Jacob Boes, 42 jaar
- Cornelis de Groot, 31 jaar
- Frederik Schouten, 56 jaar
- Cornelis Visser, 28 jaar
- Jaap Janssen, 66 jaar
Categorieën:Stad en land
Wat een apart,triest maar mooi verhaal.
LikeLike
Een mooi maar triest verhaal!
Treurig dat er nog steeds op verschillende plaatsen van de wereld mensen sterven in een zinloze oorlog.
Bezorgde groet,
LikeLike