Joseph Luns en Plein 1813

Joseph Luns (foto bron: nl.wikipedia.org)

Joseph Luns (foto bron: nl.wikipedia.org)

28 augustus, vandaag  104 jaar geleden:  in Rotterdam wordt Joseph Luns geboren. Op zijn zesde jaar verhuist de jonge Joseph – die dan nog Broer heet- met zijn ouders van de Spoorsingel in Rotterdam naar de Kleine Gent in Vught. De verhuizing naar Vught is de eerste van de vijftien verhuizingen in het lange negentig jarige leven van Luns. Nummer 13 in de rij is die van New York naar Den Haag in september 1952. Want in die maand verruilt de diplomaat Luns zijn baan als permanente vertegenwoordiger van Nederland bij de Verenigde Naties voor die van minister van Buitenlandse Zaken. Een functie die hij in eerste instantie -tot 1956- deelt met Johan Willem Beijen maar uiteindelijk tot 6 juli 1971 vervult.

Vijftig meter naast de baas

30 juli 2015: te koop: Plein 1813 2 in Den Haag (foto: René Hoeflaak)

30 juli 2015: te koop: Plein 1813 2 in Den Haag (foto: René Hoeflaak)

Bijna twintig jaar lang is Luns dus minister van Buitenlandse Zaken. Bijna twintig jaar woont Luns afwisselend in aan de Haagse Ruychroklaan 444 en zijn ambtswoning aan het Plein 1813 nummer 2. Vijftig meter naast het kantoor van zijn bazen onder wie Willem Drees. In de voetsporen van Drees liep ik vorige maand op het Plein 1813 langs de voormalige ambtswoning van Luns, een witte statige vrijstaande villa. Het historische pand uit 1860 staat te koop.  Op 24 september zal  de villa online door middel van een openbare verkoop bij opbod worden verkocht. Het is de eerste opbodveiling van een pand van de Rijksoverheid. Op 10 september is er een kijkdag.

Geen faciliteiten voor hoge gasten

Niet toevallig pak ik vandaag bij mijn vader het boek ‘Luns, : ik herinner mij’ van Michel van der Plas uit 1971 uit de kast. Het oordeel  van Luns over zijn woning loopt niet over van enthousiasme.  ‘Het is weliswaar een mooi gebouw maar het biedt hoge gasten geen faciliteiten. De inrichting is niet dusdanig dat buitenlandse gasten diep van onder de indruk zouden raken’ aldus Luns   op pagina 74. Hoe dan ook:  op 24 september – 44 jaar later- oordeelt de markt anno 2015. Ik ben benieuwd naar de opbrengst. Aan de digitale verkoopbrochure zal het niet liggen. In 1971 verhuist de hoofdpersoon van dit stuk naar Brussel  voor de functie van  Secretaris Generaal van de NAVO. Een ambt die hij dertien jaar zal bekleden. Op 17 juli 2002 overlijdt Joseph Marie Antoine Hubert Luns. In Brussel.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s