Hank

Hank, 6 mei 2014: Killeweg (foto: René Hoeflaak)

Hank, 6 mei 2014: Killeweg (foto: René Hoeflaak)

6 mei 2014, In het Land van Altena ligt het plaatsje Hank, aan de rand van de Brabantse Biesbosch. Met daaromheen eindeloze wegen als Jeppegatweg, Pauluszand en Dertienmorgen. Zo maar drie van de vele eindeloze wegen door uitgestrekte polders zoals het Jannezand en Moordplaat en langs afgelegen geulen als Scheurgat. Ik passeer passeer- na passeerplaats op de wat kille Killeweg. Een weg waarover niet veel valt te vertellen, vrees ik. Op het saaie af. Maar wel wandelvriendelijk. Een straatnaambord op een weg van links onderbreekt het ritme van de saaiheid. Een doodlopende weg met de naam Boerenverdriet midden in de polder Boerenverdriet. De moeder van alle doodlopende wegen. Dat kan niet anders. Daar moet je toch een keer geweest zijn. Een afvinkplaats voor wandelaars. Vanaf nu. Hoe zit het met het doodlopende verdriet? Een vraag voor de resterende kilometers naar de jachthaven van Hank. Een weg met een verhaal? Volgens de Nederlandse Volksverhalenbank (die bestaat) gaat het om het verdriet van een boer om zijn twee ruziënde zonen. Een broerenruzie die eindigt met een hooivork in de rug van één van de broers. Op Moordplaat. Niet ver van…….. Dertienmorgen.

6 mei 2014: Boerenverdrietweg in de polder Boerenverdriet (foto: René Hoeflaak)

6 mei 2014: Boerenverdrietweg in de polder Boerenverdriet (foto: René Hoeflaak)

 

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , , , ,

1 reply

 1. Halo Rene
  Dit stuk met meer dan normale belangstelling gelezen, (waarom?)
  Mijn vader is 105 jaar geleden in Hank geboren, ik dacht aan de Vissersdijk of Visserskade. We zijn er ongeveer 30/35 jaar geleden nog eens wezen kijken.
  Mijn grootvader ging van tijd tot tijd werken op een boerderij die Boerenverdriet heten.
  Deze had zijn naam te danken aan de slechte bouwgrond, zware klei en veel overstromingen,
  Ik heb begrepen dat het in ieder geval geen pretje was om daar te boeren.

  Groet,

  Wim

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s