Rotterdam: Putselaan

Rotterdam april 2011: , Putselaan, het voormalige St. Louisklooster (foto: René Hoeflaak)

Rotterdam april 2011: , Putselaan, het voormalige St. Louisklooster (foto: René Hoeflaak)

Vorig jaar zomer werd ik om toestemming gevraagd voor het gebruiken van een foto van mijn weblog voor de expositie ‘De St. Franciscus van Assisië Parochie (1902-1977), een katholiek Bolwerk aan het Afrikaanderplein’. Vorige week bezocht ik de expositie in LCC ’t Klooster aan het Afrikaanderplein en inderdaad… daar hing mijn foto. De foto betreft de pui van een woonproject voor begeleidend wonen aan de Putselaan. Niets katholiek aan, hoor ik u zeggen. Tot de jaren zeventig was dit echter het adres van het voormalige St. Louis Klooster  Het klooster behoorde weliswaar niet tot de St. Fransiscus Parochie maar ‘de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog zijn te ingrijpend om onvermeld te laten’ aldus de begeleidende tekst naast mijn foto aan de rode muur.  Gebeurtenissen die ik twee jaar geleden afdeed in slechts vijf zinnen. De expositie vertelt het verhaal van broeder Mol, in 1940 net afgestudeerd van de kweekschool in Brabant. Op 10 mei 1940 hoorde hij het dreunen van de Duitse bommen in de Waalhaven en ziet hij Nederlandse soldaten over de Putselaan strompelen richting het Afrikaanderplein . ‘Een armoedig zootje’ aldus Mol.  Inmiddels stapten Duitse parachutisten op de Maashaven uit de tram, zo lees ik enigszins verbaasd verder. Kort daarop sneuvelden bij een vuurgevecht voor de deur van het klooster de eerste Duitse soldaten. De Duitsers belden daarop keurig aan bij het klooster. Tot verbazing van niet alleen Broeder Mol maar ook van ondergetekende. De broeders deden de deur echter niet open maar verschansten zich in de kelder. Verraden door het geblaf van hun eigen kloosterhond Bertha (een Duitse herder??) openden de Duitsers de kelderdeur en wierpen in paniek een handgranaat naar binnen.  ‘Zo veel mannen, daar moet wel een Nederlandse soldaat tussen zitten’ zo analyseert broeder Mol achteraf de gedachten van de Duitsers.  De oorlog was nog maar enkele uren begonnen. Een aantal broeders was er slecht aan toe. Broeder Libertus Markies en de hond Bertha overleefden de granaatinslag niet. De Duitse soldaten dwongen de overlevenden de dode en gewonde Duitse soldaten van de straat te halen. Zonder armband van het Rode Kruis een levensgevaarlijk opdracht. De Putselaan lag immers midden in de vuurlinie. Broeder Schuurmans en broeder Koppe werden dan ook direct geraakt en gedood door Hollands vuur. De Nederlandse soldaten zagen de broeders aan voor verklede Duitse soldaten. Mol zelf raakt zwaargewond en werd overgebracht naar het Zuider Ziekenhuis. Later keerde hij terug naar de Putselaan. Een indrukwekkend verhaal in een indrukwekkende buurt. Op een plaquette aan de gevelmuur op de Putselaan staan de namen van de omgekomen broeders nog steeds en voor altijd te lezen. De expositie die nog duurt tot en met 21 maart aanstaande geeft overigens niet alleen een interessant beeld van de geschiedenis van  de parochie aan het bekende Rotterdamse plein maar laat ook unieke foto’s zien van de roerige geschiedenis van Rotterdam-Zuid. Het Afrikaanderplein in het bijzonder. Foto’s van Herman Goering in het Zuiderziekenhuis, het eerste veld van Feyenoord, het roemruchte buurthuis Sarto en  stakers op het Afrikaanderplein in 1979. De winter duurt nog maar even. Maar lang genoeg om bij ’t Klooster (Afrikaanderplein 7) naar binnen te wandelen. Deze blogpots verscheen op 1 maart 2013 op de site van Stadslog.

Februari 2013:  ‘De St. Franciscus van Assisië Parochie (1902-1977), een katholiek Bolwerk aan het Afrikaanderplein’. de expositie is nog tot en met 21 maart te zien in 't Klooster aan het Afrikaanderplein in Rotterdam (foto: René Hoeflaak)

Februari 2013: ‘De St. Franciscus van Assisië Parochie (1902-1977), een katholiek Bolwerk aan het Afrikaanderplein’. de expositie is nog tot en met 21 maart 2013 te zien in ’t Klooster aan het Afrikaanderplein in Rotterdam (foto: René Hoeflaak)

3 replies

  1. Rene, leuk stuk en wat een toeval. Ik heb (samen John en Ton) mijn lagere school op de St. Louis school naast het klooster op de Putselaan doorlopen. Klas 2 gaf broeder Christinus ons les die altijd keurig gepoetste zwarte schoenen droeg, die kraakten als hij door de gangen liep. Dit is alweer ruim 43 jaar geleden. Time flies.

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s