Soestdijk

18 maart 2013: Charalois koeien in natuurgebied de tulp bij Soestdijk (foto: René Hoeflaak)

18 maart 2013: Charalois koeien in natuurgebied de tulp bij Soestdijk (foto: René Hoeflaak)

Eerder deze week stond ik oog in oog met een kleine kudde Charalois koeien. Waar? In landgoed en heideveld De Stulp, zeg maar de achtertuin van Paleis Soestdijk, het voormalig paleis van Koningin Juliana en Prins Bernhard. De koeien zijn ‘ingehuurd’ om de wildgroei van de vele struikgewassen in  het heideveld tegen te gaan. De sterke maag van de Charaloiskoe schijnt zich bij uitstek te lenen voor het verteren van struik- en heidegewassen. De naam Charalois vindt zijn oorsprong in de Franse plaats Charalois. Niet te verwarren met de Waalse stad Charleroi. Volgens mij zijn er in de omgeving van Charleroi sowieso geen heidevelden. Maar dat weet ik niet zeker. Wel in de buurt van Charleroi ligt Waterloo, in juni 1815 het strijdtoneel tussen Franse troepen van Napoleon en Brits/Nederlandse/Pruisische troepen. De slag betekende het definitieve einde van het bewind van Napoleon Bonaparte. Drie dagen eerder leed de Franse Keizer een gevoelige nederlaag tegen de troepen van de Nederlandse Prins Willem Frederik George Lodewijk, in de slag om Quatre Bras, niet ver van Brussel.

18 maart 2013,  Soestdijk; De Naald van Waterloo gezien vanaf de Koningslaan (foto: René Hoeflaak)

18 maart 2013, Soestdijk; De Naald van Waterloo gezien vanaf de Koningslaan (foto: René Hoeflaak)

De Naald van Waterloo in Soest, een rijksmonument uit 1815, is een eerbetoon aan die overwinning en aan de Prins ‘zyn moed en beleid’.  De obelisk staat recht tegenover Paleis Soestdijk, dat zelfs enkele jaren werd bewoond door de broer van Napoleon, koning Lodewijk Napoleon. En zo wandel ik over de historische Koningslaan in Soestdijk van De Naald van Waterloo via Paleis Soestdijk door landgoed Pijnenburg, natuur- en heidegebieden De Stulp en Het Nonnenland van geschiedenis- naar biologieles en overbrug ik niet alleen veertien kilometer maar ook honderdvijftig jaar geschiedenis.

Maart 2013: Natuur- en heidegebied De Stulp in Soestdijk. Het gebied maakt deel uit van boswachterij De Vuursche (foto: René Hoeflaak)

Maart 2013: Natuur- en heidegebied De Stulp in Soestdijk. Het gebied maakt deel uit van boswachterij De Vuursche (foto: René Hoeflaak)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s