Hilversum-Noord

Eens per maand reis ik naar station Hilversum Noord en begeef ik mij in de Kijkbuis. Over Hilversum en het waarom, kom ik in een later blogpost nog wel terug. De Kijkbuis had ook Mies Bouwmanbuis of John de Moltunnel kunnen heten. Maar de inzending van die namen wonnen het niet van “De Kijkbuis”, de winnende naam. Want het denkproces voor de naamgeving verliep -zoals zo vaak in Nederland- ook hier via een prijsvraag.

Hilversum 6 juni 2012: De Kijkbuis, de voetgangerstraverse over station Hilversum Noord (foto: René Hoeflaak)

De Kijkbuis is een indrukwekkende en bijna tweehonderd meter lange voetgangersbrug over station Hilversum Noord. Tot mei 1989 was de naam van dit station Hilversum NOS.  Of ook aan deze naamswijziging een prijsvraag vooraf ging, weet ik niet. De officiële opening van de buis in september vorig jaar, verliep niet helemaal soepel. Een sleutel die kwijt was, OV palen niet op de juiste plek etc. Het ouderwetse testbeeld markeert het einde van de brug. Een brug die ik zelf liever boog zou willen noemen. De gemeente en ProRail spreken over een traverse. “De mooiste traverse van Nederland“, zo oordeelt ProRail.  Hoeveel traverses zijn er eigenlijk in Nederland? De brug eindigt in het Mediapark temidden van studio’s, facilitaire bedrijven en voor de deur bij omroep MAX. De bezoekers van deze omroep kan ik gerust stellen. Er is een lift. De traverse is ontworpen door architectenbureau Meyer en van Schooten. Zij zijn ook verantwoordelijk voor het ontwerp van de puntige terminal op het nieuwe Rotterdam Centraal Station. Hoe dan ook, de traverse maakte indruk genoeg om er een stukje tekst aan te wijden. De “teletekstboog” was ook een prima naam geweest, zo schiet mij nu te binnen. Maar helaas, ik ben een jaar te laat. Maar er volgt een herkansing. Want de huidige stationsnaam Hilversum Noord gaat veranderen.  Met ingang van dienstregeling 2013 wijzigt de naam mogelijk in “Hilversum Media Park“. Maar niets is zeker. Houd teletekst in de gaten.

Hilversum, Media Park; Testbeeld aan het einde van de Kijkbuis (foto: René Hoeflaak)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s