Barendrecht, Heerjansdam en Rijsoord

Bij het Boezempad stap ik de trap af en verlaat ik het park op het dak van de spoortunnel van station Barendrecht. Dan linksaf naar de Ziedewijdsedijk en rechtsaf naar de Noldijk. Voor ik het weet, begeef ik mij in de Dorpsstraat, het kloppend hart van Heerjansdam. Het voormalige gemeentehuis links van mij. Voormalig, want Heerjansdam verloor haar zelfstandigheid in 2003 en is nu onderdeel van de gemeente Zwijndrecht.

Heerjansdam, 22 april 2012: Waalpad (foto: René Hoeflaak)

Ik vervolg mijn Groene Wissel wandeling op het Waalpad langs de oevers van het Waaltje. Graaf Willem III liet de zijtak van de Oude Maas in 1332 afdammen en vanaf die tijd is Het Waaltje een zogenaamde “dode” rivierarm tussen en langs Hendrik-Ido-Ambacht, Rijsoord, Heerjansdam en Barendrecht. Naast het Waalpad staat ook “Het Houten Hok”, het clubhuis van de Heerjansdamse Activiteiten Vereniging. Een broos lentezonnetje schijnt over het gras van de naastgelegen ijsbaan. Het dooit tien graden. Bij restaurant De Waal eindigt het Waalpad. Aan de andere kant van het spoor begint de Waalweg, de verbindingsweg tussen Heerjansdam en Rijsoord, in de gemeente Ridderkerk.

Waalweg tussen Heerjansdam en Rijsoord (foto: René Hoeflaak)

Aan de Waalweg komt maar geen einde. Hazen rechts, schapen links, dan schijnt de zon, dan hagelt het. Bij molen De Kersenboom uit 1822 hoor ik onweer. Vluchten kan niet meer, schuilen in geen geval. De lente is ver weg. Er is maar één weg terug, namelijk via de Waaldijk. Een historische omgeving. Want even later sta ik stil bij de Johannes Postschool. Op 15 mei 1940 tekende hier een verslagen generaal Winkelman namens Nederland de capitulatieovereenkomst met de Duitsers. Het Johannes Post Schoolmuseum is geopend op iedere eerste zaterdag van de maand. Op de Gebroken Meeldijk keer ik terug in Barendrecht. De Waal achter mij, het station voor mij. Dit keer neem ik de roltrap.

Rijsoord, Waalweg. Onweer boven molen de Kersenboom stond oorspronkelijk aan de andere kant van de Waal (foto: René Hoeflaak)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s