PARBO, Vitesse en vrieskou in Suriname

Op 23 mei begint in Paramaribo de strijd om de PARBO Bier Cup, het tweejaarlijkse internationale voetbaltournooi van Suriname. Deelnemers zijn het Surinaams Elftal, Guyana en Vitesse. Deze week maakte de bondscoach van Suriname de voorselectie bekend en de eerste training staat gepland voor morgen. Vitesse is gewaarschuwd.

Februari 2011: Kratten PARBO bier aan de Waterkant in Paramaribo, Suriname. (foto: René Hoeflaak)

Het woord PARBO is gevallen. Zeker nu de lente in Nederland maar niet wil doorbreken verlang ik steeds meer naar een Djogo (literfles PARBO) op het terras van ’t Vat of aan de oever van de Suriname Rivier. Of die net zo lekker zal smaken als pakweg een jaar geleden is nog maar de vraag. Maar dat geldt wellicht voor alles in Suriname. Maar laten we bier en politiek gescheiden houden. Dat vond ook Prins Bernhard. Hij opende in 1955 de Surinaamse Brouwerij NV, de voorloper van PARBO. De brouwerij die werd opgericht door de twee Zeeuwse broers Dumoleyn heeft een marktaandeel van 80 % in de Surinaamse biermarkt. Op het jaarverslag over 2010 van de Surinaamse bierbrouwerij PARBO is te lezen dat de omzet profiteert van de uitrol van de Sub Zero Cooler. Deze koelkast wordt steeds populairder en is speciaal ontwikkeld om bier extra koel te houden. Op 2 graden onder nul om precies te zijn. Vorst boven de grond in Suriname. De brouwerij aan de Brouwerijstraat telt ruim negentig medewerkers. In Nederland is PARBO vanaf 1999 te koop onder de naam Djogo maar op één of andere manier verbleekt de smaak van een Djogo op een koele lenteavond in Nederland bij die op een terras in Suriname. Zonder PARBO geen Suriname en zonder Suriname geen PARBO. Niet voor niets werd het 55-jarig bestaan van de brouwerij in 2010 gevierd met een groot feest op het Onafhankelijkheidsplein en een “PARBO Road Movie” in de TBL Bioscoop in Paramaribo.

Suriname, februari 2012: Twee Djogo’s en een Cola op het terras van Scorpio aan de Domineestraat in Paramaribo (foto: René Hoeflaak)

Intussen lijkt de temperatuur in Nederland de komende weken te stijgen tot 12 mogelijk 13 graden. Boven de Sub Zero Cooler waarden maar nog steeds te koud voor het echte PARBO gevoel. Vitesse, is er nog een plaatsje op de reservebank?

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , ,

2 replies

  1. Het woord Parbo roept alleen maar zonnige gedachten bij mij op en dat met een flesje in de hand kijkend naar een wedstrijd van Vitesse in Suriname, ja daar kan ik nu alleen maar van dromen.

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s