Rotterdam: Ackerdijkse Plassen

Delfgauw, natuurgebied de Ackerdijkse Plassen (foto: René Hoeflaak)

Februari 2012: twee maanden geleden schreef ik een blogpost over de Overschiese Plassen in Rotterdam. Kort daarop adviseerde een lezer mij om ook het nabijgelegen natuurgebied de Ackerdijkse Plassen, ontstaan in de achttiende eeuw, te bezoeken. Vandaag volg ik dat advies op. Het natuurgebied tussen Rotterdam en Delft is een paradijs voor  meer dan honderd bedreigde en onbedreigde vogelsoorten en is daarom alleen toegangelijk tijdens excursies op de eerste zaterdag van de maand. Op pagina 240 van de gids “365 x de Natuur in van Natuurmonumenten” lees ik dat de Ackerdijkse Plassen een geliefde verblijf- en rustplaats is van doortrekkers als de witgat, kemphaan en de groenpootruiter. Een fraai, niet alledaags gezelschap, lijkt mij. Een ideale overnachtingsplaats voor de zilverreiger, zo lees ik verder. In november keerde de grutto, na een afwezigheid van twee jaar, weer terug bij de plassen. Vandaag is het de laatste vrijdag van de maand en dus niet de eerste zaterdag. Er zit voor mij niets anders op dan de wandelroute rondom de rustplaats voor kemphanen te volgen. Een wandelroute over fiets- en graspaden langs zwermen brandganzen, schapen, drijvende vogelkijkhutten, uitkijktorens en uitkijkpunten. De mens op veilige afstand van de vreemde vogels.

Uitkijkhut bij de Ackerdijkse Plassen (foto: René Hoeflaak)

Net als bij de Overschiese Plassen, wandel ik langs de A13 en net als twee maanden geleden, verwonder ik mij opnieuw over de geringe afstand tussen één van de drukste snelwegen van Nederland en een vogelreservaat. Het lawaai van de A13 maakt verrassend snel plaats voor gesuis op Ackerdijkseweg. Langs een sloot zie ik een zilverreiger en even later landt een buizerd in het weiland.

Vandaag; Zilverreiger in een weiland tussen de Ackerdijkse Plassen en de A13 (foto: René Hoeflaak)

De doortrekkers begin ik steeds meer te begrijpen, alhoewel die pas in het voorjaar te gast zijn. Ik lees dat weidevogels zeer trouw zijn aan hun verblijf- en broedplaats. Voor wat betreft de Ackerdijkse Plassen kan ik mij dit wel voorstellen. Ook ik zal het natuurgebied zeker nog wel een keer bezoeken. Maar dan wel op de eerste zaterdag van de maand.

Fietspad langs de Zweth (foto: René Hoeflaak)

Schapen lang de Zwethkade, enkele honderden meters van de Ackerdijkse Plassen (foto: René Hoeflaak)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s