Rotterdam: Overschie.

Geluidoverlast, verontreinigde lucht, een vliegveld, een verkeersknooppunt, drukke snelwegen, geluidswallen, metrohaltes en een bedrijventerrein. Niet bepaald omstandigheden voor een ontspannen wandeling door de natuur. Toch laat ik mij verrassen!!!

Kerstmis 2011: Rotterdam, Overschie. Zestienhovensekade (foto: René Hoeflaak)

Tien minuten nadat ik op station Meijersplein in Rotterdam uit de metro stap, wandel ik eenzaam en alleen over de verlaten Woensdrechtstraat door het niemandsland tussen Rotterdam-The Hague Airport en het volkstuinenpark Zestienhoven. Zo nu en dan tegemoet- en voorbijgereden door een Mercedes met Oost-Europees kenteken. De overgang van het asfalt naar bospaden in de bossen van het stadspark Zestienhoven is aangenaam verrassend. Eindelijk…. bossen, struiken, gras en vogels. Het Meijerspleijn ligt inmiddels een half uur achter mij. Ik verlaat het park bij de Achterdijk in Overschie. Een duivenmelker fluit zijn duiven binnen. Bij de Wouwerlaan, vijftig meter van één van de drukste snelwegen van Nederland, vervolg ik mijn weg over een graspad richting de Overschiese Plassen, een 18 hectare groot natuurgebied dat zich niet heeft aangepast aan haar omgeving. Andersom overigens ook niet.

Rotterdam, 24 december 2011; Riet en knotwilgen aan de Overschiese Plassen (foto: René Hoeflaak)

Rotterdam, water- en rietvogels aan de oevers van de Overschiese Plassen. Op de achtergrond de snelweg A 13 (foto: René Hoeflaak)

Niet gehinderd door het geluid van het verkeer op de A13 rechts en opstijgende Transavia vliegtuigen op de landingsbaan links, genieten aalscholvers, reigers, een roerdomp en diverse soorten zwem- en rietvogels ongestoord van hun middagrust. De vier Overschiese veenplassen zijn ontstaan uit turfwinning. De tijd heeft hier stilgestaan.

De Overschiese Plassen (foto: René Hoeflaak)

Ik wandel verder langs de wandelpaden rondom de plassen en geniet van de veelkleurigheid van de oevers. Intussen stijgt het volgende vliegtuig op. Een fuut duikt onder water. Rust, lawaai en stilte gaan hier hand in hand. Een ervaring op zich.

Uitzicht op de landingsbaan van Rotterdam/The Hague Airport vanaf de Overschiese Plassen. (foto: René Hoeflaak)

2 replies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s