USA, Florida: Van Miami naar Boca Raton

Januari 2012; Fort Lauderdale, Florida, USA: Ocean Boulevard, de verzamelplaats voor de “geslaagde” Amerikaan. (foto: René Hoeflaak)

Januari 2012: ik ben zeer te spreken over het openbaar vervoer in Florida. Voor maar vier dollar kan je de hele dag gebruik maken van het het uitgebreide busnetwerk. 

Bijvoorbeeld de S buslijn van Downtown Miami via Miami South Beach naar Adventura Mall. Van daar uit vertrekken weer bussen noordwaarts naar Fort Lauderdale en dan ben je toch alweer in Broward County, zestig kilometer verderop. Ook in en rond steden als Tampa of Orlando kan je voor vier of vijf dollar een dag lang met iedere willekeurig bus mee. 

Geen vertrektijden

Bushaltes in Florida geven geen vertrektijden aan. Maar in iedere bus of bij ieder groot busstation zijn handige “timetables” te krijgen.

Bushalte in Florida, Miami, North Beach (foto: René Hoeflaak)

Een (dag)kaartje koop je in de bus bij de standaard niet al te vriendelijke en weinig behulpzame buschauffeur. Die onvriendelijkheid is on Amerikaans maar het went snel. Reizen met de bus betekent ook een kennismaking met het “andere” Amerika, namelijk die van de onderkant van de samenleving.

Boca Raton

Het contrast is dan ook groot als we in een bus zitten op weg naar Boca Raton, het Aerdenhout van Florida. Nergens is de tweedeling van de Amerikaanse maatschappij zo zichtbaar als tijdens een ritje in een lijnbus in de kuststreek tussen Miami en Boca Raton of Palm Beach, de leefvijvers van vele rijke Amerikanen. Al dan niet beroemd. De werelden binnen of buiten de bus zijn totaal verschillend. Buiten een wereld waar rijkdom geen grenzen kent. Regelmatig passeren Ferrari’s, Lamborghini’s en Maserati’s de bus. Binnen in de bus zoekt de armoede haar grenzen. Het domein van de Amerikaan die de spreekwoordelijke bus van het leven heeft gemist. 

Steven Spielberg

Of wat te denken van het contrast tussen  de luxe watervilla’s, paleizen en jachten -zoals die van Steven Spielberg- aan de New River in Fort Lauderdale en het busstation enkele honderden meters verderop.

USA: Fort Lauderdale, Florida: Eén van de honderden “villa’s” aan de New River. Veel villa’s staan te koop of te huur. (foto: René Hoeflaak)

Highway US 1

Hoe dan ook, vanaf de North Federal Highway US 1 in Fort Lauderdale stappen we in bus 10 naar Boca Raton, door Amerikaanse managers uitgeroepen tot het beste oord van Florida. Voor wat het waard is. IBM ontwikkelde begin jaren tachtig de eerste PC  in Boca Raton. De stad is bovendien de  (voormalig) woonplaats van sterren als onder meer Jon Bon Jovi, tennisser Andy Roddick en cultheld Marilyn Manson. 

Addison Mizner

Boca Raton heeft haar status en imago vooral te danken aan de architect Addison Mizner (1872-1933). Veel huizen en gebouwen zijn ontworpen of geinspireerd door de Spaanse bouwstijl van Mizner, zoals het  stadhuis, tegenover het naar Mizner vernoemde park. Een fraai park met fonteinen en palmenbomen.

9 januari 2012: USA, Florida, Boca Raton; Mizner Park en Town Hall (foto: René Hoeflaak)


Bus naar FortLauderdale 

Na een wandeling door het rustige centrum van Boca Raton wachten we op de SE Mizner Boulevard op bus 10 terug naar Fort Lauderdale. Vanaf twintig meter hoogte worden we vanaf de overkant van het kruispunt in de gaten gehouden door – hoe kan het anders- het standbeeld van de Addison Mizner.

9 januari 2012: USA, Florida, Boca Raton. The Royal Palm Place, een sjieke winkelmall in het hartje van de stad met het standbeeld van Mizner. (foto: René Hoeflaak)

1 reply

  1. Wat een leuk verhaal zeg. Had geen idee , dat het verschil zo groot was daar in Miami
    Over het prijskaartje (haha) van zo’n kaartje voor de bus (en OV) in Nederland, daar mogen wij een voorbeeld aannemen.
    Je betaald je blauw voor elke zone .

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s