Mart Smeets en Jack Brickhouse

Mart Smeets is vandaag jarig. 65 jaar. Happy Birthday!! Of Smeets met pensioen zal gaan en een stapje terug gaat doen is nog maar de vraag. Van mij mag hij nog wel even doorgaan. Zijn Amerikaanse collega icoon, sportverslaggever Jack Brickhouse stopte in ieder geval wel op 65 jarige leeftijd. Enkele jaren geleden zag ik in het centrum van Chicago zijn standbeeld.

Verenigde Staten, Chicago; Augustus 2004; Standbeeld Jack Brickhouse (foto: René Hoeflaak)

Brickhouse was één van de eerste sportcommentatoren van de Amerikaanse televisie. Tussen 1947, het geboortejaar van Smeets, en 1981 versloeg Brickhouse voor het lokale TV station WGN-TV meer dan 5.000 honkbalwedstrijden van de Chicago Cubs  en de Chicago White Sox. De White Sox “verlieten” WGN-TV overigens in 1968. Zo gaat dat in Amerika. Daarnaast becommentarieerde Brickhouse decennia lang de World Series games voor de landelijke zender NBC, wedstrijden van de Chicago Bulls (basketball) en de Chicago Bears (American Football) en bokswedstrijden. Wie Smeets zeg, zegt “Met het bord op schoot”, in Amerika roept men direct “Hey, hey” bij de naam Brickhouse. Kreten die hij uitsloeg bij vrijwel iedere wedstrijd, ongeacht welke sport. Na het behalen van het American League kampioenschap in 1959 sprak Brickhouse de historische woorden; “A  forty year wait has now ended“.  Brickhouse overleed in 1998 op 82-jarige leeftijd. Een standbeeld van Brickhouse staat vanaf 2000 op het plein naast het WGN gebouw aan de North Michigan Avenue, hartje centrum Chicago. Een standbeeld van Smeets zal er zeker ook wel komen. Haarlem, Hilversum?

Chicago, augustus 2004: NBC Tower (foto: René Hoeflaak)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s