Opgeloste zorgen voor de Kunst Reserve Bank

Amsterdam, 30 december 2011; Het bouwterrein van de Kunst Reserve Bank op het Gustav Mahlerplein (foto: René Hoeflaak)

Allereerst de beste wensen voor 2012. We beginnen het jaar met economisch nieuws. Of is het cultureel nieuws? Al enige tijd trekt namelijk een container op het Mahlerplein in Amsterdam Zuid mijn aandacht. Niet in de laatste plaats door de tekst “Kunst Reserve Bank“. De container staat midden in de Zuidas, het financiële centrum van Amsterdam. Na wat googelen ben ik een stuk wijzer. De Kunst Reserve Bank is een initiatief van een aantal kunstenaars en gaat een eigen munt uitgeven. Een reservemunt. De bank gaat – als alles goed gaat- op 1 maart open. Maar daarover later meer.. De bedoeling is dus dat de Kunst Reserve Bank een nieuwe munt gaat uitgeven als alternatief voor de Euro en het huidige monetaire systeem, zo lees ik op de site van de bank in oprichting. De koers van de munt is gebaseerd op de waarde van het onderliggende kunstwerk. Iedere week wordt door een kunstenaar een kunstwerk als munt in honderdvoud uitgegegeven. Na vijf jaar, als 25 duizend munten door 60 kunstenaars zijn uitgegeven, stopt de bank haar activiteiten. Prominenten als Herman Wijffels, Drs. Heertje en Rick van der Ploeg worden opgevoerd in het comité van aanbeveling.

Amsterdam, 30 december 2011; De container van de Bank staat op een grondzeil met aanwijzingen en tekeningen. (foto: René Hoeflaak)

Het drassige bouwterrein maakt op zijn zachtst gezegd nu nog een trieste indruk. Passend in de “accentuering van de kaalheid”, zoals de bedoeling is. Gelukkig houdt het grondzeil van de bank in oprichting mijn voeten droog. De Reserve Bank zoekt vrijwilligers voor het -met blote handen- meebouwen van de bank. Hoe dan ook, zo te zien moet er nog veel gebeuren voor de opening van 1 maart. Het moraal heeft deze week een flinke deuk opgelopen. Want uitgerekend deze week is de beoogde geldpers uit 1910 gestolen. Het is een raadsel hoe de diefstal heeft kunnen gebeuren, zo is te lezen bij de NOS. Een flinke streep door de rekening. Mogelijk wordt het hele project geschrapt. (Reserve)geld voor aanschaf van een nieuwe geldpers is er immers niet.  Drie jaar voorbereiding en de bank dreigt voor de start al om te vallen. De Reserve Bank doet dan ook een dringende en bijna smekende oproep aan de dieven van de geldpers. Het is te hopen dat het allemaal goed afloopt, want de sportgeschiedenis leert dat het voor het wel/niet behalen van een kampioenschap de sterkte van de reservebank doorslaggevend is.

NB: Enkele uren na verschijnen van deze post, blijkt de geldpers terecht. Een  oudejaarsstunt van een Oudejaarsvereniging uit Drachten. Zie ook de reactie van een oplettende lezer op mijn bericht.

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , , ,

3 replies

 1. Hoi Rene,

  Gelukkig nieuwjaar en de beste wensen voor 2012!
  Je verhalen zijn erg leuk om te lezen. Ik hoop er nog veel te mogen lezen in 2012.

  groetjes,
  Manon

  Like

 2. Hi René,

  Jij ook de beste wensen en een voorspoedig 2012.
  Bedankt voor alle leesvoer in 2011, ga ervan uit dat je zeker zal door gaan op deze voet
  en mij zal blijven verassen met je stukjes. Heb ervan genoten.
  Is al leuk begonnen met die “reserve bank”.

  Groetjes.

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s