Winter in Zwolle en Stockholm

Zweden, Stockholm, juli 2008: De drank is niet inbegrepen in de lokale Icebar (foto: René Hoeflaak)

Winter 2011/2012. December is bijna voorbij en het Hellmann koudegetal staat nog op nul. De temperatuur is nauwelijks nog onder nul geweest. Vorig jaar vroor het in december 28 van de 31 etmalen. Wordt de winter van 2012 warmer dan die van 1975 of zelfs die van 1989? Zakt de gevoelstemperatuur deze winter alleen onder nul bij een bezoek aan de – aan te raden- film Nova Zembla? Hebben we een komkommerwinter? Slaan we niet alleen de zomer maar ook de winter over? Voor de winteraanbidders volgt hier dan toch nog wat winternieuws. Begin december werd op het Rodetorenplein in Zwolle het eerste IJshotel  van Nederland geopend. Het is een project in het kader van het Zwolse IJsbeeldenfestival. Overnachten doe je in een tent. De temperatuur is – 8. Het tijdelijke hotel telt drie kamers en sluit haar deuren op 29 januari 2012. Ben benieuwd hoe het dan staat met ons Hellmann getal?  Ik heb het niet zo met kou. Toch bezocht ik in de zomer van 2008 de Icebar van Stockholm aan het Vasaplan, tegenover het station. “De coolste” bar van de stad, aldus de Stockholmse VVV. Voor € 25,00 krijg je een isopak aan en mag je bij -5 graden een rondje lopen bij de bar, niet groter dan een gemiddelde huiskamer. En de wodka is niet bij de prijs inbegrepen. U merkt het, ik was en ben nog steeds niet al te enthousiast.

Zweden, Stockholm, Icebar, juli 2008 (foto: René Hoeflaak)

Er zijn, voor zower ik weet, nog vijf andere Icebars en wel in London, Kopenhagen, Istanbul, Oslo en Jukkusjärvi in Lapland. Alleen de bar in de laatste stad is gemaakt van natuurijs, net overigens als het bijbehorende hotel. Ieder jaar smelt de bar en het hotel en ieder jaar weer hakken kunstenaars een nieuw hotel met telkens een andere vorm. Een vier nachten arrangement kost € 950,00 p.p., inclusief vlucht. Ook in landen als Noorwegen, Canada en sinds kort Roemenië zijn ijshotels. En een sneeuwhotel vind je in het Noorse Kirkenes. Ik pas. In Florida is het 26 graden. Boven nul wel te verstaan.

Zweden, Stockholm, Icebar (foto: René Hoeflaak)

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s