Een toerist in Papendrecht

Het Havenhoofd in Papendrecht, oktober 2011; Kunstwerk van Caius Spronken (foto: René Hoeflaak)

Oktober 201: een Drierivierenpunt, een Beeldenboulevard, een oude ophaalbrug en een verdwenen 17e eeuwse scheepswerf. Met een beetje fantasie de markeerpunten van een toeristische wandelroute uit een reisgids voor een stedentrip. In de Papendrechtse realiteit ontbreken de toeristen en is er geen reisgids. De markeerpunten zijn er wel. Zal de fantasie ooit werkelijkheid worden? Als het aan de gemeente Papendrecht ligt, wordt het Drierivierenpunt aan het Merwehoofd het kloppend hart van het Drechtstedengebied, zo lees ik op de site van de gemeente. De ambitie van Papendrecht leidde in 2009 nog tot een 1 april grap over een reuzenrad. Maar wat is uiteindelijk het verschil tussen de Zeemeermin in Kopenhagen en Volupté aan het Merwehoofd in Papendrecht? Een Hop on/Hop off stop? Of zijn er meer verschillen?

Havenstraat, Papendrecht; Ophaalbrug naar Slobbengors (foto: René Hoeflaak)

Gantel

Enige dagen geleden maakte ik een spontane toeristische wandeling in de omgeving van het Papendrechtse Slobbengors. Een wandeling die begint op de Pontonniersweg bij een 18e eeuws anker uit het Hollands Diep. Niet veel later sta ik aan de Gantel, een afgesloten rivierarm achter het Westeind. Volgens historicus H.W.G. van Blokland-Visser lag de oudste scheepswerf van Papendrecht, op naam van Jan Bastiaans Pot de Jongh al in 1685 aan de Gantel. Rond 1830 telde de Gantel zelfs drie scheepswerven.

Papendrecht, De Gantel , oktober 2011: (foto; René Hoeflaak)

De Gantel zal de toerist voorlopig nog te voet moeten oversteken. De “oude” ophaalbrug is aan het roesten en verkeert in een technisch onverantwoorde staat voor vrachtverkeer, aldus de gemeente Papendrecht. De brug aan de Havenstraat is dus nog niet klaar voor dubbeldekse toeristenbussen maar wordt volgend jaar verbreed en vernieuwd. De Havenstraat gaat over in het Havenhoofd.

Romeinse Tempel aan de Merwede

Op de consumerende “ochtend” toerist is Grand Café Willaerts  op het Havenhoofd nog niet in- en opengesteld. Niet getreurd. Want mijn toeristische antenne slaat pas echt aan als ik een Romeinse tempelgevel meen te ontdekken. Een Romeinse tempel aan de Merwede?? Tijden veranderen in Papendrecht. De tempelgevel is het begin van een serie beelden en objecten uit de tentoonstelling Riverside . Een serie met een hoog Kopenhaags zeemeermin gehalte. Ik passeer “Schelpen” van Marja van Hal en de “Kupfernickel”, een marsmannetje achtig mensbeeld van Nick Renshaw. “Waarom stoppen toeristenbussen wel bij een kleine zeemeermin en niet bij de Papendrechtse Volupté“, zo vraag ik mij af, uitkijkend over de Skyline van Dordrecht en Zwijndrecht.

Papendrecht, oktober 2o11: Merwehoofd; Standbeeld Volupté van Maïte Duval (foto: René Hoeflaak))

Over het Aviolandapad vervolg ik mijn rondje Slobbengors. Op het Westeind, vlakbij café De Trap Af, “ontdek” ik tussen wat heideplantjes nog een verstopt ouderwets dijkpaaltje die herinnert aan de dijkvakindeling van 1661. Tijd voor lunch en cappuccino. Een toeristenmenu lijkt een kwestie van tijd voor Papendrecht. Willaerts weet wat haar te doen staat.

Papendrecht, Westeind; Café De Trap Af (foto: René Hoeflaak)

3 replies

  1. Leuk hoe je heel veel verhalen niet verteld in dir stuk. De wedstrijden van Papendrecht, de borrels in Trap Af en vooral het megamolane gedrag van het gemeentebestuur de laatste 10 jaar. Ik zeg, maak van Papendrecht maar een serie. Ik help je wel 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s