Hamburg

Hamburg, portret van Eduard Gutruf in het Gutrufhaus aan de Neuer Wall (foto: René Hoeflaak)

Eigenlijk hebben wij niets te zoeken op de Hamburgse Neuer Wall. Wij zijn op doorreis naar Kopenhagen en op zoek naar een terras en een restaurant. En bovendien, we vallen met onze neus in de boter of zoals de Duitsers zeggen: “Wir kommen zu guter Stunde”. Want even verderop, aan de oevers van van de Binnenalster, begint het jaarlijkse bier-, braadworsten- en muziekfestival Alstervergnügen. De Neuer Wall in Hamburg is één van de duurste en rijkste winkelstraten van Duitsland, zo niet Europa. De PC Hooftstraat in Amsterdam steekt er zelfs wat schrilletjes bij af. Voor “luxus und lebensart” moet je op de Neuer Wall zijn, aldus de Hamburgse VVV. Braadworst of niet, de geveltekst en de geel-goudkleurige entree van Neuer Wall 10 trekken mijn aandacht en zuigen mij naar binnen. Ik wandel langs goudkleurige muren, langs goudkleurige trappen en door goudgekleurde gangen totdat een portier mij met een “Was machen Sie da?” staande roept.

Hamburg; Ook de centrale verwarming is goud gekleurd in het Gutrufhaus (foto: René Hoeflaak)

De goudkleur is te herleiden. Het adres Neuer Wall 10, plaatselijk bekend als het Gutrufhaus, is het voormalige hoofdfiliaal van Brahmfield & Gutruf, het oudste (1743) juweliersbedrijf van Duitsland met bekende klanten als de tsaar van Rusland. He Gutrufhaus werd in opdracht van Eduard Gutruf gebouwd tijdens de Eerste Wereldoorlog in een periode dat meer dan tachtigduizend Hamburgers sneuvelden aan het oorlogsfront. Het monument ter nagedachtenis aan de Hamburgse Eerste Wereldoorlogslachtoffers staat om de hoek.

Hamburg, Gutrufhaus aan de Neuer Wall 10 (foto: René Hoeflaak)

Het gebouw doorstond ook operatie Gomorrha, het geallieerde bombardement aan het eind van de Tweede Wereldoorlog waarbij meer dan dertigduizend Hamburgers omkwamen en 800.000 dakloos raakten. Financiële crisis en bedrog leidde er eind 2009 toe dat Brahmfield en Gutruf haar deuren aan de Neuer Wall moest sluiten. Vaste klanten kregen nog tot 1 april 2010 de gelegenheid tegen uitverkooppprijzen bestellingen uit het assortiment af te nemen. Houten bouwplanken lijken aan te geven dat er nieuwe plannen zijn voor het Gutrufhaus. De niet al te vrolijke portier laat niet na ons te wijzen op het portret van Eduard Gutruf. Daarmee eindigt onze korte en onverwachte kijk in dit stukje vergane Duitse glorie. Buiten wordt het steeds drukker aan de oevers van Binnenalster. Bratwursten en Weiß bier wachten.

Hamburg, donderdag jl; De Bratwurst kramen gaan open voor het jaarlijkse – eerste weekend van september- festival Alstervergnügen (foto: René Hoeflaak)

1 reply

  1. Dat is dus het verhaal achter de verrassende inkijk tijdens onze wandeling naar gezellige drukte
    aan de oevers van de Binnenalster. Heel leuk !

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s