Gent (2)

Gent; De Dulle Griet, het Grote Kanon aan het Groot Kanonsplein (foto: René Hoeflaak)

De Dulle Griet” en “De groten rooden duyvele”  zijn de twee bijnamen van het grote rode kanon aan het Groot Kanonsplein in Gent. Er is slechts één kogel mee afgevuurd. Toch is het één van de bekendste kanonnen van de lage landen en daamee ook een trekpleister in Gent. Het kanon werd in de 16e eeuw versleept naar Gent als verdedigingswapen tegen de Spanjaarden. De bijnaam Dulle Griet is afgeleid van het Duitse “Holle Gerat:, Hels geschut”. Wie Dulle Griet en 249 ander (trappisten)biersoorten wil proeven moet een eindje verderop naar herberg De Dulle Griet op de Vrijdagmarkt. Op het terras van de herberg probeer ik een Dulle Griet. Licht van smaak en kleur.

Gent; Herberg De Dulle Griet aan de Vrijdagmarkt (foto: René Hoeflaak)

Mijn schoenen mag ik aanhouden. Proevers van “Max van het Huis” moeten hun schoenen als onderpand aanbieden. Op mijn vraag of en zo nee, waar ik de “bekende” Klokke Roeland kan proberen, antwoordt de de ober minachtend “dan moet je bij de concurrent zijn”. Wie en waar dat dan is laat hij in het midden. De zoektocht naar Klokke Roeland leidt ons naar de Hopduvel, één van de grootste drank- en speciale bierenhandels van Vlaanderen aan de Coupure Links, even buiten het centrum van Gent. Een Gamma-, Karwei-, Hornbach- en Praxisachtige winkel met een idem dito vergelijkbaar assortiment maar dan met meer dan tweeduizend dranksoorten en vooral speciale (Vlaamse) bieren onderverdeeld in de afdelingen streekbieren, abdijbieren,  trappistenbieren zoals Cluysenaar, Oerbier, Pennepeut, Stille Nacht en Zeezuiper om maar wat biersoorten te noemen. Klokke Roeland is hier echter – als een wonder- niet te koop.

Gent; Drankengroothandel De Hopduvel, afdeling Abdijbieren (foto: René Hoeflaak)

We ondernemen een laatste poging op de Kraanlei, bij het Beer and Ginhouse. Ook hier een meer dan indrukwekkend assortiment aan honderden biersoorten zoals Hommel, Huyge Delirium, Mammelokker en…. Klokke Roeland. Zoektocht geslaagd. Het Beer and Ginhouse is vanaf 2008 het verkooppunt  van de bieren uit het “keuzemenu” van de brasserie Het Waterhuis aan de Bierkant.

Gent, vrijdag 26 augustus 2011; Het Waterhuis aan de Bierkant, aan de rivier de Leie, tegenover groothandel The Beer and Ginhouse Gent, (foto: René Hoeflaak)l

Jullie, Ollanders ga ik blij maken; want vanaf eind september kan je al onze bieren ook ON LINE bestellen“, aldus de breedgrijnzende eigenaar die er aan trots aan toevoegt dat de Klokke Roeland (11,5 % alcohol) ook in enkele Amerikaanse bars is te bestellen. In zeventien staten om precies te zijn. De Klokke Roeland is het huisbier van het Waterhuis aan de Bierkant. De ideale plek voor mijn Klokke Roeland “smaaktest”. De zoet en fris smakende Klokke Roeland smaakt naar meer. Net als Gent zelf. Met een “ingepakte” fles en Gent de hemel in prijzend verlaat ik het Waterhuis. De “thuis smaaktest” is niet ver weg meer.

Gent; De Klokke Roeland in het wild (foto: René Hoeflaak)

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , , , ,

3 replies

 1. Heh Rene!,

  Goed verslag, ben met de Zwerver al geloof 6 of 7 keer in Gent geweest tijdens de Gentse Feesten en komen meestal niet verder dan cafe Het Spijker en “t Druppelkot haha. Misschien volgend jaar maar eens naar het kanon gaan kijken.
  Patrick

  Like

 2. Dacht dat er voor een paradijs alleen vrouwen nodig zijn, maar een weekendje Gent brengt me op andere gedachten.
  Je zal er wonen (en bier lusten)……….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s