Rotterdam-Manila

Rotterdam, Wijkpark West-Kruiskade; Standbeeld van de Reus van Rotterdam (foto: René Hoeflaak)

De onthulling van het standbeeld van Rigardus Rijnhout, bijgenaamd de Reus van Rotterdam, kreeg vorige maand veel en landelijke belangstelling. Het standbeeld staat in het Wijkpark aan de West-Kruiskade in Rotterdam, niet ver van zijn geboortestraat aan de Gouvernestraat. Het beeld, ontworpen door Herman Lamers, is op ware grootte. Een     ‘potentiële’ toeristische trekpleister. De  Euromast krijgt er een geduchte concurrent bij. Zo moest ik vandaag – als een echte toerist- geduldig wachten voordat ik aan de beurt was om mijn eigen lengte te vergelijken met de 2 meter 37 van “Rein”. Het hoogteverschil van een halve meter is toch indrukwekkend en dan heb ik het nog niet eens over het verschil met de twintig schoenmaten. Rijnhout was een generatiegenoot van Robert Ladlow uit Amerika. Die was maar liefst 2.72 meter en word beschouwd als de langste man ter wereld ooit. Tijdens het vergelijkingsmoment dwaalden mijn gedachten af naar de avond 30 december 1998. Na een bezoek aan een restaurant in de Fillippijnse hoofdstad Manila, bezocht ik – bij toeval- het nabij gelegen Hobbit House aan Mabini Street. Voor zover ik weet is dit de enige bar ter wereld met uitsluitend kleine mensen (in de volksmond ook wel dwergen genoemd) in de bediening, van barman, serveersters, kelners tot en met de zelfs de uitsmijter. The Hobbit House werd opgericht in 1973. In 2007 verhuisde de bar naar de del Pilar Street en onlangs is er zelfs een tweede Hobbit House geopende in de badplaats Borovay. Er is iedere avond live-muziek (van formaat), je kan er meer dan honderden soorten bier drinken en heerlijke hamburgers eten. Een gezellige kroeg met de uitstraling van een Ierse Pub. The Hobbit House behoort volgens de ranglijstensite Oddee (ruim vijf miljoen bezoekers per maand) tot de top 3 van “vreemde” kroegen ter wereld. Een meer dan “potentiële” trekpleister in Manila en een geduchte concurrent voor onze “Rein” of andersom. Het verschil is slechts anderhalve meter.

Manila, Filippijnen, december 1998: The Hobbit House, oude locatie (foto: René Hoeflaak).