2 juli 2011: de Hoflaan in de Rotterdamse wijk Kralingen staat vooral bekend om haar burgemeesterswoningen, begroeide villatuinen en statige uitstraling. Eerder deze week stond ik voor de tuin van het voormalige politiebureau aan de voet van de Hoflaan. Een bijzondere plaats.
Verraad en knokploegen
Want op 31 maart 1945 stapte op die plek majoor JC Tetenburg van de Ordepolitie Rotterdam op zijn motor. Op datzelfde moment werd hij geliquideerd door twee leden van de Rotterdamse tak van de verzetsbeweging LKP (Landelijke Knok Ploegen). Tetenburg werd verantwoordelijk gehouden voor verraad en daardoor ook de dood van een aantal verzetstrijders zoals agent en LKP lid Cor van de Broek. Tetenburg was ook lid van de SS. De Rotterdamse commandant van de Sicherheidspolizei, Wölk, ontstak in woede en gaf opdracht tot een vergeldingsactie.
Noordersingel en Oostzeedijk
Op de vroege ochtend van 3 april 1945 werden twintig mannelijke gevangenen (verzetstrijders) uit het politiebureau Haagse Veer en de gevangenis op de Noordersingel aangewezen als Todeskandidaten en getransporteerd naar de plaats delict. Om 08.00 uur werden de twintig opgesteld tegen de helling van de Oostzeedijk, tien meter van het bureau, en door een vuurpeleton van de Ordnungspolizei gefusilleerd.
Adrie den Toom en Abraham de Korte
De lichamen van de slachtoffers, onder wie de 38 jarige Adrie den Toom, beheerder van gebouw Courzand op Heijplaat en Abraham de Korte (47), broodfabrikant uit Gouda, werden pas in de avond weggehaald. Op de executieplaats werd hetzelfde jaar, kort na de bevrijding, een monument onthuld ter ere van en nagedachtenis van de slachtoffers. Met een gepaste bedruktheid wandel ik verder door de Hoflaan.

Rotterdam, juni 2011: oorlogsmonument op de hoek Hoflaan/Oostzeedijk op de plek waar in april 1945 twintig verzetstrijders werden gefusiilleerd (foto: René Hoeflaak)
Categorieën:Stad en land
Ik lees uw verhaal over de fusillade aan de Oostzeedijk / Hoflaan op 3 april 1945 en heb de volgende vraag:
Mijn oom, W.P.A. van Elewout was een van de gefusilleerden. Er is oorspronkelijk een ander informatiebord bij het kruis geplaatst waarop te lezen was dat 10 gevangenen van de bezetter en 10 willekeurige voorbijgangers werden gefusilleerd. Later is deze informatie vervangen door de huidige: ‘ALS VERGELDING VOOR DE AANSLAG
OP EEN MAJOOR VAN DE ORDEPOLITIE
WERDEN OP 3 APRIL 1945 OP DEZE
PLAATS TWINTIG MANNEN IN DE
LEEFTIJD VAN 18 TOT 52 JAAR, DIE
ALS LEDEN VAN VERZET IN HET
POLITIEBUREAU HAAGSE VEER
VASTZATEN, DOOR DE BEZETTER
GEFUSILLEERD.’
Weet u misschien waar de oorspronkelijke tekst vandaan kwam? Aad Wagenaar van het boek “van de Zweth tot Zadkine, monumenten in Rotterdam die herinneren aan de jaren 1940-1945′ vermeldt dit ook. Het zou gaan om 10 verzetsmensen en 10 willekeurige voorbijgangers. De lichamen zijn 2 dagen blijven liggen en een van de doden, een boerse man op klompen, houdt nog steeds een boodschappentas vast, aldus de tekst van Aad.
Wat is hier van waar? Ik ben bezig met het in kaart brengen van het leven van mijn oom en wil graag de juiste info hebben. Ik zou het heel fijn vinden van u te horen.
LikeLike