Rotterdam: Vergelding op de Hoflaan

Rotterdam, juni 2011: het voormalige politiebureau aan de Hoflaan (foto: René Hoeflaak)

2 juli 2011: de Hoflaan in de Rotterdamse wijk Kralingen staat vooral bekend om haar burgemeesterswoningen, begroeide villatuinen en statige uitstraling. Eerder deze week stond ik voor de tuin van het voormalige politiebureau aan de voet van de Hoflaan. Een bijzondere plaats.

Verraad en knokploegen

Want op 31 maart 1945 stapte op die plek majoor JC Tetenburg van de Ordepolitie Rotterdam op zijn motor. Op datzelfde moment werd hij geliquideerd door twee leden van de Rotterdamse tak van de verzetsbeweging LKP (Landelijke Knok Ploegen). Tetenburg werd verantwoordelijk gehouden voor verraad en daardoor ook de dood van een aantal verzetstrijders zoals agent en LKP lid Cor van de Broek. Tetenburg was ook lid van de SS. De Rotterdamse commandant van de Sicherheidspolizei, Wölk, ontstak in woede en gaf opdracht tot een vergeldingsactie.

Noordersingel en Oostzeedijk

Op de vroege ochtend van 3 april 1945 werden twintig mannelijke gevangenen (verzetstrijders) uit het politiebureau Haagse Veer en de gevangenis op de Noordersingel aangewezen als Todeskandidaten en getransporteerd naar de plaats delict. Om 08.00 uur werden de twintig opgesteld tegen de helling van de Oostzeedijk, tien meter van het bureau, en door een vuurpeleton van de Ordnungspolizei gefusilleerd.

Adrie den Toom en Abraham de Korte

De lichamen van de slachtoffers, onder wie de 38 jarige Adrie den Toom, beheerder van gebouw Courzand op Heijplaat en Abraham de Korte (47), broodfabrikant uit Gouda, werden pas in de avond weggehaald. Op de executieplaats werd hetzelfde jaar, kort na de bevrijding, een monument onthuld ter ere van en nagedachtenis van de slachtoffers. Met een gepaste bedruktheid wandel ik verder door de Hoflaan.

Rotterdam, juni 2011: oorlogsmonument op de hoek Hoflaan/Oostzeedijk op de plek waar in april 1945 twintig verzetstrijders werden gefusiilleerd (foto: René Hoeflaak)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s