Oud-Alblas

Oud-Alblas, Dorpsstraat vanochtend. Op de achtergrond, de veertiende Eeuwse NH Kerk, één van de vele Rijksmonumenten van het dorp (  (foto: René Hoeflaak)

Waar vind je in een omtrek van nog geen kilometer meer dan twintig Rijksmonumenten? Antwoord; Het Zuid-Hollandse Oud-Alblas. Oud-Alblas telt nauwelijks tweeduizend inwoners, 760 woningen maar wel meer dan twintig objecten die staan ingeschreven in het Rijksmonumentenregister. Kom daar maar is om. Ter vergelijking; Het naburige Papendrecht met ruim dertigduizend inwoners bezit slechts drie Rijksmonumenten. Met een beetje fantasie heeft Oud-Alblas dus de toeristische potentie van de Zaanse Schans of Giethoorn. Na  mijn halfjaarlijkse Papendrechtse tandartsbezoek nam ik vanochtend de proef op de som en parkeerde ik mijn auto in het centrum van Oud-Alblas voor een zonnige maar wel frisse voorjaarswandeling. Ik wandel door de Dorpsstraat, Brugstraat, Peperstraat en de Kooiwijk.

Oud-Alblas; Eén van de negentiende Eeuwse Rijksmonumenten aan de Brugstraat (foto: René Hoeflaak)

Ik passeer monument na monument. Geen bussen Japanners of Italianen. Geen souvenirwinkels. Ook het terras van Kat in de Wilg is leeg. Oud-Alblas was en is een oase van rust. Monumenten of niet. Ook Lonely Planet meldt niets over Oud-Alblas. Een kwestie van tijd :-).

Oud Alblas, Kooiwijk; Ook de Kooiwijkse Molen uit 1866 is een Rijksmonument. De Molen is in 1960 gekocht door de gemeente Oud-Alblas (foto: René Hoeflaak)