Interview: Ethan Gold

Onlangs verscheen het album ‘Earth City 1: The Longing’  van de Amerikaan Ethan Gold, die in de media doorgaans wordt betiteld als singer-songwriter. Maar daarmee doen we hem tekort, aldus de eigenzinnige muzikant in mijn interview voor Maxazine. ‘’die omschrijving is te beperkt’’

Gold: ‘’Ik was nauwelijks 2 of 3 jaar oud toen ik liedjes begon te zingen en te schrijven.  Ik was er vroeg bij. Ik zong over mijn familie en zodra ik een piano zag, begon ik er op te spelen Ook op school deed ik niets anders dan liedjes schrijven. Ik leerde meer van mijzelf dan van de school’’

Ethan Gold is een autodidact. Op veel van zijn albums bespeelt hij nagenoeg alle instrumenten zelf. ‘’ik begon met schrijven, daarna dus piano en vervolgens synthesizer. Gitaar en bas spelen leerde ik vooral tijdens uren- en dagenlange jamsessies met vrienden op diverse podia in Californië, mijn thuisstaat’’

Singer-songwriter te beperkt

Met de betiteling singer-songwriter doe je Gold dan ook tekort. ‘ik componeer, maak filmmuziek en instrumentale albums et. De omschrijving vind ik echt te simplistisch en te beperkt’’ aldus Gold, lichtelijk geïrriteerd.

Dromen zijn desgevraagd en vreemd genoeg de voornaamste inspiratiebron voor Gold bij het schrijven van zijn muziek. Dromen die hij onthoudt. Of de dromen ook zijn inspiratiebron zijn voor zijn opvallende en creatieve videoclips laat de artiest in het midden. ‘’video’s ontstaan vaak tijdens het mixen als ik het geluid aanpas. Dan doemen ook beelden op. Een video geeft nooit exact de inhoud van een lied weer’’

Jaren kwijt, richten op toekomst

Dat brengt ons gesprek op zijn brein en -bijna onvermijdelijk- op het ongeluk enkele jaren geleden waardoor Gold jarenlang kampte met een hersenbeschadiging waarvan hij de gevolgen nog altijd merkt. ‘’ik ben werkelijk een aantal jaren kwijt, kon jarenlang niet praten en ging de straat niet op. Ik wist niet wie ik was en verloor vrienden. Toch was ik mij altijd bewust van mijn situatie. Maar ik heb geluk want dankzij een goede psychotherapeut en een doeltreffende acupunctuur behandeling, kan ik nu weer functioneren en communiceren. Twee dingen tegelijk doen, gaat nog altijd moeilijk. Als ik aan het verleden denk, raak ik soms in paniek. Daarom ben ik uitsluitend bezig met de toekomst’’

Over toekomst gesproken. Op zijn website en op de videoclip van zijn laatste single ‘Storm is coming’’ steekt Gold zijn zorgen om de  klimaatverandering niet onder stoelen of banken. ‘’ Mijn laatste album en de single ‘Storm is coming’ gaat over hoe we met onze planeet en met elkaar omgaan. Ik wil een boodschap uitdragen en mensen met elkaar verbinden. Om de aarde beter te maken’’

Klimaatverandering

Zijn boodschap aan de wereld draagt Ethan Gold vooralsnog uit via zijn albums en video´s. Daar ligt nu zijn focus. Toeren zit er nog even niet in. ´´Hier in Californië zijn nog te veel COVID-19 beperkingen voor live optredens. Zo is mijn favoriete podium nog altijd gesloten. Ik focus mij nu op het opnemen van het tweede album in ‘Earth City Light’ trilogie. Daarna denk ik pas aan toeren. Hopelijk ook naar Europa en dus ook Nederland, waar ik nog nooit ben geweest’’ aldus Gold wiens tournee door Oost-Europa in 2020 in verband met corona werd afgelast.

Ethan Gold – zijn leeftijd wil hij niet noemen- kijkt zoals gezegd vooral vooruit. Noodgedwongen. Van maand tot maand. En met focus dus op het opnemen van zijn trilogie. Dit keer met gastmuzikanten. ‘’om energie van andere mensen te krijgen en van andere mensen en karakters te leren’’ .

Stilte in mijn hoofd

Op de vraag naar welke muziek hij tussendoor zelf nog luistert, volgt een antwoord die alleen Ethan Gold kan geven. ‘’mijn hoofd is zo vol. En zelden stil. Maar wanneer het dan stil is in mijn hoofd, is het die stilte waar ik het liefst naar luister’’

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s