Rotterdam: De Hef

Rotterdam, 11 juni 2011; De Hef, gezien, vanaf de “voormalige” spoordijk op het Noordereiland (foto: René Hoeflaak)

De Koningshavenbrug, beter bekend als “de Hef”, is wellicht één van de meest gefotografeerde bouwwerken van Nederland. Zeker van Rotterdam. Het is bovendien een spoorbrug met een imposante historie. In 1878 werd de brug, tussen Rotterdam-Zuid, het Noordereiland en de Boompjes aan de Noordoever van de Maas,  geopend als draaibrug. Na een aanvaring door een Duits schip in 1918 werd het middenstuk vervangen en in 1927 heropend als hefbrug.

Rotterdam; Juni 2011: Spoor over de voormalige Koningshavenbrug ofwel “De Hef” (foto: René Hoeflaak)

Dertien jaar later waren het weer de Duitsers die de brug op de proef stelden. Na de landing van de Duitsers op 10 mei 1940 in Rotterdam, werd er vier dagen lang op en bij de Maasbruggen, aan beide oevers van de Maas en op het Noordereiland om iedere meter strijd geleverd. Aan zowel geallieerde zijde (vooral Nederlanders) en Duitse zijde sneuvelden tientallen militairen. De slag om de Maasbruggen speelde een cruciale rol in de uiteindelijke capitulatie van Nederland en het bombardement op Rotterdam. Vanaf 24 september 1993 rijden de treinen onder de Maas, werd het middenstuk gesloopt en is het gehesen hefstuk een monument tussen Het Noordereiland en de wijk Feijenoord. De spoordijk op het Noordereiland, naast het onlangs opgeknapte Jan Eleveldpark, is een minder bekend stukje van Rotterdam. Vorig weekend had ik vanaf die spoordijk een andere blik op “de Hef” en voelde ik de geschiedenis van Nederland en Rotterdam van heel dichtbij.

Rotterdam, “De Hef”, gezien vanaf de Feijenoordstraat op het Noordereiland (foto: René Hoeflaak)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s