Wageningen: De Berg

Wageningen, 9 maart 2013. Het 'oude' stadion De Wageningse Berg aan de Generaal Foulkesweg 108. (foto: René Hoeflaak)

Wageningen, 9 maart 2013. Het ‘oude’ stadion De Wageningse Berg aan de Generaal Foulkesweg 108. (foto: René Hoeflaak)

10 maart 2013: randje Wageningen. In  de drassige bosgrond bij een verlaten parkeerterrein kijk ik door een hek met een verregend briefje voor de postbode. Links zie ik een geraamte van de restanten van een bebladerde tribune. Recht voor mij een grasveld dat veel weg heeft van een airstrip in een tropisch regenwoud. Inclusief doelen.

Levensvreugde verdwenen

De overdekte tribune aan de overkant lijkt weliswaar in redelijke staat maar maakt een verdrietige en vooral eenzame indruk. Iedere vorm van levensvreugde lijkt te zijn verdwenen. Het scorebord schuin boven mij wacht al twintig jaar op een doelpunt. De lichtmasten rondom het veld staan al twee decennia droog maar bewaken de geschiedenis. Bewaren is een beter woord. Het licht is al twintig jaar uit in stadion de Wageningse Berg. Het regent onophoudelijk, het wolkendek compleet gesloten en de lente verder weg dan ooit.

Willy van der Kuylen

Zelden past het weer zo bij mijn onderwerp dan gisteren. Kijkend naar het doel voor mij, begint een man met twee blaffende honden spontaan en ongevraagd over het legendarische spookdoelpunt van PSV icoon van Willy van der Kuijlen in 1974. Dwars door het net geschoten en via een reclamebord weer in het veld gebracht. FC Wageningen was enkele maanden daarvoor met trainer Frits Korbach (1945-2011) gepromoveerd naar de eredivisie. Ik maak een rondje en wandel door het bos richting de overdekte tribune. Ik denk terug aan mijn tienerjaren, aan zwartwit samenvattingen met de grote H rechtsboven, het spookdoelpunt toen en het spookstadion nu.

Koen Verhoeff 

Ik denk aan sportcommentator Koen Verhoeff (1928-1989). Maar ook de naam Gerdo Hazelhekke komt spontaan bij mij naar boven, daar in Wageningen. Vorige week werd hij 63. Als Wageningen scoorde, scoorde Hazelhekke. Tenminste, in mijn gedachten. Zo gek is dat niet. Want Hazelhekke staat in de top 15 van eredivisie topscorers aller tijden. Maar waarom denk ik niet aan Jan Menting? Hij scoorde in 1977 drie keer voor FC Wageningen uit tegen PSV in de met 1-6 gewonnen bekerwedstrijd. Enkele weken na de laatste thuisoverwinning tegen NAC werd in 1992 het faillissement van FC Wageningen uitgesproken. Sindsdien staat het scorebord stil, blijven de tribunes leeg en de lichten gedoofd.

Wageningen, scorebord in stadion De Wageningse Berg (foto: René Hoeflaak)

Wageningen, scorebord in stadion De Wageningse Berg (foto: René Hoeflaak)

Future Center Wageningen

In 2004 richtten voormalige FC Wageningen fans een stichting op die (nog) verdere verloedering van het stadion tegen moest gaan. Terugkijken helpt daarbij niet meer. En zo veranderde de stichting haar doelen en wijzigde haar naam in Future Center Wageningen. Een centrum waar, zo lees ik, voeding, beweging en gezondheid centraal staan en het culturele erfgoed behouden blijft. Drie weken geleden trad oud speler Jan van Halst toe tot het comité van aanbeveling van het Future Center Wageningen. Intussen kijk en zoek ik verder naar filmbeelden over en van FC Wageningen. Gelukkig. Een fanatieke ‘bergfan’ heeft een verzameling FC Wageningen beelden op YouTube geplaatst. Zijn naam: Gerdo Hazelhekke.

Stadion De Wageningse Berg, 9 maart 2013: Strijden tegen verloedirig.(foto: René Hoeflaak)

Stadion De Wageningse Berg, 9 maart 2013: Strijden tegen verloedering.(foto: René Hoeflaak)

6 replies

 1. René: een soort plaatsvervangende schaamte maar ook trots vervult me bij het lezen van jouw artikel.
  Dank voor de complimenten en complimenten van mij voor je fijne schrijfstijl.

  Vriendelijke groet,
  Gerdo Hazelhekke

  Like

 2. Rene, goed stuk! Leest prettig en herkenbaar aangezien wij even oud zijn en dus van dezelfde generatie. Erg jammer van de verloedering van de Berg, toch een stuk historie en nostalgie.

  Like

 3. Hallo René, mooie website man! Ik wil graag een foto van je gebruiken bij een gedicht dat ik schreef over voetbal op de Wageningse Berg. Het is je sfeervolle en ook wat trieste foto van het scorebord tussen de takken.
  Heb ik toestemming?Of liever niet?

  met vriendelijke groeten

  Arjen Boswijk

  Like

  • Prima Arjen. Graag wel met bronvermelding. Succes. Mail het gedicht anders later een keer of als je wil, plaats het tzt als reactie onder dit bericht. Hoe dan ook veel succes. MvG Rene

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s