Mechelen: Beiaardschool

Mechelen, België, 11 augustus 2018: Bruuls Pleintje (foto: René Hoeflaak)

1 oktober 2018:  ik neem je mee naar De Bruul, een van de bekendste, zo niet DE bekendste straat in het hart van het stadscentrum van de Vlaamse stad Mechelen. Een typische –autovrije- winkelstraat zoals we die ook kennen in Nederland. Een A locatie zoals ze het in de winkelbranche noemen. Met voorspelbare winkelketens met namen die je zelf ook wel kan raden.

Tussen de filialen van die ketens, zo’n beetje halverwege, liep ik twee maanden geleden naar binnen door de gevelpoort van huisnummer 52. Zowel de ingang van restaurant De Margriet als de Beiaardschool. Achter de poort ligt het Bruul pleintje. Een pleintje met een tuin en een terras. Een fijne plek voor een warme, zwoele en culinaire zomeravond. Ik spreek uit ervaring. Het Bruul pleintje is ook de achtertuin van de Beiaardschool. Een unieke school. In België maar ook in de wereld.

Amersfoort

België, Mechelen, 11 augustus 2018: Bruul 52, Beiaardschool (foto: René Hoeflaak)

De Mechelse Beiaardschool is de oudste, grootste en eerste Beiaardschool ter wereld en werd  een kleine eeuw geleden, in 1922,  geopend. Opgericht is wellicht een betere term. De Beiaardschool was tot 1953 de enige school in de wereld waar je het instrument ‘beiaard’ kon studeren. In dat jaar werd in Amersfoort een tweede beiaardschool geopend. Voor de duidelijkheid: een beiaard is een klokkenspel en het zwaarste instrument op diezelfde wereld.

Jef Denyn

De Beiaardschool in Mechelen was een initiatief van Jef Denyn (1862-1941), zoon van  stadsbeiaardier Adolf Denyn en autodidact. Vanaf de jaren negentig van negentiende eeuw organiseerde Denyn internationale beiaardwedstrijden en maandagavond zomerconcerten die tot op de dag van vandaag nog steeds iedere zomer plaatsvinden. Denyn overleed in 1940 door een val voor het station van Mechelen.

Hoover en Rockefeller

België, Mechelen, 11 augustus 2018: terras van restaurant Margriet in de tuin van de Beiaardschool (foto: René Hoeflaak)

De plannen voor de school dateren al van 1913 maar door de Eerste Wereldoorlog duurde het uiteindelijk nog tot 1922 voordat de school van start ging. Mede ook met financiële steun van bekende Amerikanen als John D. Rockefeller en de voormalige President Hoover.  In 1990 opende de Mechelse beiaardschool een filiaal in het Japanse Osaka.

Rondleidingen

Op afspraak is een rondleiding in De Beiaardschool mogelijk. Tijdens de rondleiding door een beiaardier krijg je een demonstratieconcert op een oefenklavier in de school. ‘Het aantal beiaardiers is beperkt, dus vroeg reserveren is de boodschap’ aldus het het toeristenburo van Mechelen.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s