Spa-Den Haag

15 juni 2018: ik ben regelmatig in Den Haag en af en toe op het Haagse Plein 1813. Een plein met een grootstedelijke allure en uitstraling en die mij telkens weer het gevoel geeft een weekendje weg te zijn in Praag, Boedapest, Rome, Londen of Praag.

Den Haag, Plein 1813, 1 oktober 2016: Onafhankelijkheidsmonument (foto: René oeflaak)

Dat komt vooral door het imposante Onafhankelijkheidsmonument, een monument ter ere van de victorie op niemand minder dan Napoleon. Het monument is onthuld in 1869 en is een van de bekendste beeldhouwwerken van de Belg Jacques Jacquet (1828-1899).

Cascade Monumentale

3 juni 2018, Belgie, Spa: Cascade Monumentale (foto: René Hoeflaak)

Jacques Jacquet is een man die je wel om een boodschap kon sturen als het gaat om imposante, tijdloze monumenten. Daar kwam ik achter tijdens mijn bezoek aan het Belgische stadje Spa vorige week.  Een plaats met nauwelijks tien duizend inwoners. Maar met een centrum heeft een uitstraling die het tienvoudige doet vermoeden.

Jacques Jacquet

Bijvoorbeeld door de aanwezigheid van fonteinen, pleinen, parken,  kerken en monumenten zoals het monument  Cascade Monumentale. Van … jawel, onze vriend Jacques Jacquet. Het monument aan de Rue de la Sauvenière is onthuld in 1862 en staat op de plek van een voormalige hotel met privé baden met de naam Van Waldeck.

Marie Henriette

Middelpunt van het monument is een fonteintje boven een plas water met daarboven het portret van Marie Henriette van Oostenrijk, voormalige Koningin van België en echtgenote van Koning Leopold II . Marie Henriette is een van de vele beroemdheden die een bad namen in de ‘helende’ wateren van Spa.  Haar naam en die van 169 andere beroemdheden die baadden in Spa staan gegraveerd in het monument. Marie Henriette overleed in 1902 in een hotel in Spa. Drie jaar na Jacques Jacquet.  De man die Spa en Den Haag verbindt.

België, Spa, 3 juni 2018: Cascade Monumentale (foto: René Hoeflaak)

1 reply

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s