Praag: Sint-Jacobuskerk

Tsjechië, Praag, 12 mei 2018. De Sint-Jacobuskerk aan Malá Štupartská. (foto: René Hoeflaak)

25 mei 2018: wie naar Praag reist, raad ik aan om een bezoekje te brengen aan de Sint-Jacobuskerk. In het Tsjechisch: Kostel svatého Jakuba Většího.  De kerk ligt in relatief smal straatje, omringd door smalle straatjes met gezellige kroegjes en een beetje verscholen in een huizenblok in de Oude Stad van de Tsjechische hoofdstad. Niet ver van het drukke Oude Stadsplein.

Branden

Vooral de binnenkant van de oorspronkelijk gotische kerk is zeer de moeite waard. De plafondschilderingen, marmeren pilaren en het gedetailleerde stucwerk maken indruk. Althans op mij. Barokstijl zoals de barokstijl bedoeld is. De kerk werd in de 13e eeuw gebouwd in opdracht van koning Wenceslaus I.  Volgens mij niet de Wencesclaus naar wie het bekende plein is vernoemd.

Zoals zoveel kerken brandde ook de Sint-Jacobs kerk in de loop van de eeuwen een aantal keer af en werd het ook weer opnieuw om- en hergebouwd.  Zoals na de branden van 1689 en 1845. Met de branden en nieuwbouw veranderde ook de bouwstijlen van de kerk. Van gotisch naar barok naar neo-gotisch.  Een aantal beelden hebben de branden overleefd en zijn nog steeds te zien.

Verhalen en geruchten

Op internet staan berichten dat de beroemde Tsjechische componist Bohuslav Martinů in 1890 in de kerk zou zijn geboren maar dat waag ik te betwijfelen. Hij was zoon van de torenwachter. Mogelijk is daardoor het verhaal in de wereld gekomen.

Praag, Tsjechie: 13 mei 2018: De Sint-Jacobuskerk (foto: René Hoeflaak)

Verder gaat er een verhaal of beter gezegd een gerucht rond dat een inbreker een nacht lang werd vastgehouden door de hand van het beeld van Maria totdat hij werd gevonden. De inbreker trad later in dienst van de kerk. En zo trof ik op internet een reeks van geruchten, verhalen en overleveringen over en rondom de kerk aan.

Maximilliaan II

Wat in ieder geval wel waar is, zijn de begrafenisceremonies van koningen en keizers die in de veertiende en vijftiende eeuw in de kerk plaatsvonden.  Zoals in 1576 die van Maximilliaan II,  keizer van het Heilige Roomse Rijk, koning van Bohemen, koning van Hongarije en aartshertog van Oostenrijk. En dat allemaal tegelijk.

Kortom, we hebben het hier niet over zo maar een kerk. Loop er vooral eens naar binnen. Het adres: Malá Štupartská 635/6.

Tsjechië, Praag, 12 mei 2018: entreegevel Sint-Jacobuskerk (foto: René Hoeflaak)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s