Luik: Montagne de Bueren

14 januari 2018, België, Luik: beginnen aan de beklimming van Montagne de Bueren (foto: René Hoeflaak)

25 april 2018: ik telde zelf 500 treden, die tweede zondagmiddag van 2018 in het Waalse Luik. Volgens Wikipedia zijn het er 364. Voor mijn kuiten maakte het niet uit. Voor mijn longen evenmin. En voor het uitzicht vanaf 194 meter hoogte al helemaal niet.

Ik heb het over de beklimming van de Montagne de Bueren, een stadstrap in het centrum van Luik. Een aan te raden ervaring voor wie toch in Luik is, niet te veel Belgische biertjes in de benen heeft en een uitstekende conditietest. Maar vooral ook een soort van toeristische beleving.

14 januari 2018, België, Luik: Uitzicht top Montagne de Bueren (foto: René Hoeflaak)

Lysefjord

Je beklimt immers niet dagelijks de meest extreme trap ter wereld. Althans in 2013 en volgens The Huffington Post. Daarmee de trappen van Lysefjord in Noorwegen en de Tianmen mountain in China achterlatend. Blijkbaar is er een jaarlijkse trapverkiezing.

De trap is aangelegd in de jaren zeventig van de negentiende eeuw en is een eerbetoon aan de in oktober 1468 gesneuvelde Luikse mannen in de strijd tegen het bewind van de Bourgondiërs. Ook wel bekend als de Slag om Luik.

Kevin Bonnevie

Onderweg naar boven en beneden, ongeveer halverwege mijn beklimming, stond ik even stil bij het huis van Kevin Bonnevie, geboren in 1995, lid van het Olympisch Belgisch zeilteam. ‘Druk in training voor Tokyo 2020’ zo las ik op de A4-tjes op zijn voorgevel.

Informatie om bij stil te staan en vooral daarom waardevol tijdens mijn eerste buitenlandse trappenloop.

14 januari 2018, België, Luik: woonhuis Kevin Bonnevie, halverwege Montagne de Bueren (foto: René Hoeflaak)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s