Antwerpen: de knip van de Leien

Antwerpen, België, 3 juni 2017. Bouwprojectdoeken aan het Teniersplein (foto: René Hoeflaak)

4 juli 2017: Rotterdam heeft de afsluiting van de Maastunnelbuis. Antwerpen de knip van de Leien. Met prenten en teksten die in de jaren vijftig in de Sovjet Unie jaren niet zouden misstaan informeert de Vlaamse stad haar burgers over de werkzaamheden. 

We beginnen in Rotterdam: afgelopen weekend werd een van de twee tunnelbuizen van de Maastunnel in Rotterdam voor een periode van twee jaar afgesloten voor renovatie- en restauratiewerkzaamheden.  Het sluiten van de tunnelbuis van de 75 jaar oude tunnel wordt gezien als de meest ingrijpende verkeersoperatie in Rotterdam sinds de Tweede Wereldoorlog.  Twee jaar lang is er in de stad geen  ondergronds autoverkeer mogelijk van Noord naar Zuid.

Antwerpen, Belgie, 3 juni 2017: bouwhekken voor de Vlaamse Opera (foto: Renë Hoeflaak)

Noorderlijn, Antwerpen 

Een maand geleden startte in het honderd kilometer verderop gelegen Antwerpen een bouwproject met een verkeersimpact die nauwelijks onderdoet voor die van de sluiting van de Maastunnel in Rotterdam. Het gaat hier om de aanleg van de Noorderlijn, een moderne en snelle tramverbinding tussen het centrum van Antwerpen en het noorden van de stad.  Een project van de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn, de stad Antwerpen en het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer.

Geknipt

Anderhalf jaar lang worden de Leien onderbroken. ‘Geknipt’ zoals de Vlamingen het noemen. En wie wel eens in Antwerpen is geweest, weet dan genoeg. De Leien zijn de verkeersslagaders van de Vlaamse stad.  Ook het Operaplein moet eraan geloven. Want die krijgt een facelift, een tramtunnel en een ondergrondse parking zo lees ik op de website Slim naar Antwerpen. Het  110 jarige Operagebouw staat er maar treurig bij. Bijna wantrouwend.

Gigantische communicatiecampagne

Vorige maand was ik in het weekend van de afsluiting in het centrum van Antwerpen en zag ik hoe de altijd sympathieke stad de overlast van de bouwwerkzaamheden aankondigt, verzacht en bijna aanprijst met metershoge borden met prenten en teksten in Sovjet stijl jaren vijftig. Onderdeel van een gigantische communicatiecampagne zo lees ik verder op Slim naar Antwerpen.’ Om iedereen goed te informeren over de werken en de impact ervan’ Gelukt, zou ik zeggen.

Antwerpen, België, 3 juni 2017: communicatie over de bouwwerkzaamheden op het Teniersplein in Antwerpen. Met op de voorgrond het standbeeld van schilder David Teniers (foto: René Hoeflaak)

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s