Zwolle: Herman Brood Experience

Zwolle, Blijmarkt 21: gevel Herman Brood Experience (foto: René Hoeflaak)

13 juli 2017: deze week is het zestien jaar geleden dat Herman Brood in Amsterdam een eind aan zijn leven maakte.  De legendarische muzikant en kunstschilder werd bijna 55 jaar eerder geboren in de Fuchsiastraat in Zwolle.  2,5 kilometer verderop verrichtte eind mei TV bekendheid Johan Derksen in Zwolle de  officiële opening van de Herman Brood Experience.  Om precies te zijn aan de Blijmarkt 21, een monumentaal 15e eeuws pand aan de overkant van  Museum de Fundatie.

Herman Brood Souvenirwinkel

Tijdens een bezoek aan Zwolle afgelopen weekend liep ik toevallig langs en binnen bij de Herman Brood Experience, afgekort HBE, een initiatief van de Zwolse kunstenaar  Ivo de Lange. Waarvoor dank en niets dan hulde. Want initiatiefnemers brengen je immers in beweging. Het HBE is een beetje museum, een beetje expositie maar vooral een Herman Brood(souvenir)winkel. De schilder Herman Brood wel te verstaan. Met beprinte artikelen zoals reiskoffers, T-shirts,  schilderijen, baby slabbetjes, badlakens  en boeken.

Herman Brood Experience (foto: René Hoeflaak)

Sleutelhanger

Het zal niet lang duren voordat ook de magneten,  flesopeners en asbakken aan dit rijtje worden toegevoegd. Alle begrip voor want  de spreekwoordelijk schoorsteen van het fraaie pand moet-  net als een broodbakkerij – blijven roken. En de entree is bovendien gratis. Maar uiteindelijk toch ook wel jammer.

Een beleving?

Een beleving‘, zo noemt de website de Zwolse Experience. Maar iets meer brieven, tekeningen,  gedichten en persoonlijke bezittingen en iets minder sleutelhangers en verjaardagkalender hadden de Herman Brood  Experience naar mijn bescheiden mening pas echt een beleving gemaakt.  Maar hoe dan ook, als je toevallig toch in Zwolle bent, zoals ik, raad ik aan zeker even naar binnen te lopen bij de Herman Brood Experience.

Trolley verkoop Herman Brood Experience (foto: René Hoeflaak)

Papier met handgeschreven teksten van Herman Brood zelf in de Herman Brood Experience (foto: Rene Hoeflaak)

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , , ,

2 replies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s