Rotterdam: Piet Heynstraat 6

5 december 2014, Rotterdam, Piet Heynstraat 6:  de geboorteplek van Piet Heyn (foto: René Hoeflaak)

5 december 2014, Rotterdam, Piet Heynstraat 6: de geboorteplek van Piet Heyn (foto: René Hoeflaak)

Straten vertellen verhalen. Kort door de bocht het motto van deze blog. Zo ‘voelde’ ik bijna twee jaar geleden het verhaal achter een gevel in de oude binnenstad van Amsterdam.  Het bleek het voormalige woonhuis van zeeheld Piet Hein. Ik schreef er toen een stukje tekst over. Gisteren was het weer raak. Alleen dit keer in Rotterdam. In een straatje in de historische stadswijk Delfshaven onderbreek ik mijn wandeling bij de gevel van huisnummer 6. Een gevel met twee grijze grote stenen. Naast elkaar. Beiden op pakweg vijf meter hoogte. Opvallend genoeg om bij stil te staan. Op de linkersteen lees ik de tekst: ‘Geboorte plaats  van den admiraal Pieter Pieterszoon Heyn, 27 november 1577’. Op de rechtersteen:  ‘De eerste steen gelegd door Bernardus Bakker Bz. Oud 7 jaar 8 maart 1871’. Ik denk aan de gevel in Amsterdam.  Maar ook en vooral aan de bijna driehonderd jaar tussen de geboortedatum van Hein en de eerste steenlegging hier in Rotterdam. Tien meter verder op het straatnaambord ontdek ik waar ik ben. In de Piet Heynstraat. Voorheen de Kerkhofsteeg of Kerkstraat. Maar daarover zo meer.

Skeletten onder de straatstenen

Siersteen met een piet (vogel) op een heining in gevel aan de Piet Heynstraat 6 (foto: René Hoeflaak)

Siersteen met een piet (vogel) op een heining in gevel aan de Piet Heynstraat 6 (foto: René Hoeflaak)

Dat Piet Heyn de lange ‘Y’ in Amsterdam verruilt voor eenvoudige ‘i’ is tot daar aan toe maar hoe zit dat nu met een eerste steenlegging in 1871 van een geboortehuis uit 1577? Wel, Piet Heyn wordt inderdaad in november 1577 geboren in de Kerkhofsteeg in Delfshaven.Toen nog een vooruitgeschoven zeehavenbuurt van Delft. In 1820 wordt het geboortehuis van Piet Heyn afgebroken. De Kerkhofsteeg doet zijn naam eer aan. Onder de straatstenen vind men een groot aantal skeletten. Eeuwenlang  was op die plek een kerkhof. Vijftig jaar later, in 1870, koopt de Rotterdamse timmerman Bakker voor negenhonderd gulden een stuk grond op exact dezelfde plek als het geboortehuis van onze zeeheld. Delfshaven is dan inmiddels een zelfstandige stad en de straatnaam is gewijzigd in Piet Heynstraat.

Hein hield wel van een borreltje

Als eerbetoon aan Heyn bouwt Bakker met behulp van een gemeentearchitect en op grond van beschrijvingen van buurtbewoners het huis van Heyn zo goed als het kan in oorspronkelijke staat na. En zo legt zijn zoon Bernardus Bakker op 8 maart 1871 de eerste steen van het woonhuis aan de Piet Heynstraat 6 in Delfshaven. Ik wandel verder. Tien minuten verder wandel ik over de nabijgelegen Nieuwe Binnenweg. En weer is het een gevel die mijn aandacht trekt. Boven een kapperszaak lees ik de tekst  ‘Likeurstokerij Piet Hein’. Met een korte ‘ei’. Piet Heyn/Hein laat mij niet meer los. Lange of korte ei. Het maakt niet uit. Hein met een korte ei hield wel van borreltje. Het verhaal gaat dat hij een regelmatige gast was in het nog bestaande café de Druif in Amsterdam. Binnenkort maar eens langs gaan.

Gevel aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam (foto: René Hoeflaak)

Gevel aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam (foto: René Hoeflaak)

     

1 reply

  1. Café de Druif in Amsterdam moet ik ook maar eens bezoeken.
    Of ik er zeebenen van zal krijgen betwijfel ik, maar een stevige ouderwetse borrel zal mij er zeker smaken.

    Vriendelijke groet,

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s