Interview: Bruce Watson

Bruce Watson op het podium van de Boerderij in Zoetermeer op 2 april 2013 (foto: www.robsneltjes.nl)

Bruce Watson op het podium van de Boerderij in Zoetermeer op 2 april 2014 (foto: http://www.robsneltjes.nl)

Met gitaren die klinken als doedelzakken en met opzwepende en strijdbare rocksongs veroverde de Schotse band Big Country in het midden van de jaren tachtig de wereld. Met platina en gouden albums, zeventien hits in Engeland, optredens op grote festivals en tournees met de Rolling Stones was Big Country in die jaren één van de populairste en spraakmakende bands. Sinds enkele jaren treedt de band weer op en onlangs verscheen ‘The Journey’, de eerste CD in veertien jaar. Deze week toert de band door Nederland. Voor Maxazine spreek ik in Zoetermeer met Bruce Watson, één van de twee nog overgebleven bandleden van het eerste uur. ‘Onze muziek is avontuurlijk’

Bruce, welkom in Nederland. Goed dat jullie er weer zijn. Het is weliswaar al lang geleden maar ik herinner mij jullie eerste optreden in Nederland, in de Rotterdamse Doelen tijdens Pandora Music Box festival in 1983 nog als de dag van gisteren. Kan jij je die avond nog voor de geest halen? Bruce: ‘Oh, dat is lang geleden. Ik heb een slecht geheugen. Zeker als het gaat over data en jaren. Ik weet wel dat we in 1984 op Pinkpop hebben opgetreden. Maar van dat eerste optreden in Nederland kan ik mij niet veel meer herinneren. Er gebeurde zoveel dingen in die tijd ’.

De zelfmoord van voorman Stuart Adamson in 2001 betekent ook het definitieve einde van Big Country. Jarenlang is het stil rondom de band. Een gelegenheidsoptreden in 2007 brengt Big Country weer bij elkaar. ‘Fans drongen op sociale media al jaren aan op een hereniging. De druk werd eigenlijk steeds groter’ zo lacht Bruce. ‘Ter gelegenheid van de 25e verjaardag van de oprichting van Big Country traden we in 2007 éénmalig op voor onze fans. We hadden zo veel plezier. Het smaakte naar meer. Sindsdien zijn we eigenlijk weer aan het toeren. Het jubileumoptreden was eigenlijk een soort van kick off

Het was inderdaad verdacht stil rondom Big Country en jouw persoon. Waar heb je je zoal mee bezig gehouden tussen het verschijnen van jullie voorlaatste album in 1999, en 2007? ‘Mijn zoon Jamie en ik namen akoestische albums op en we speelden zo nu en dan samen op festivals. Verder deed ik muzikale projecten met Derek Forbes, voorheen van de Simple Minds en inmiddels nu ook lid van Big Country.’

In 2011 voegt Jamie, de nu 25-jarige zoon van Bruce, zich bij de band van zijn vader. ‘Dat is echt geweldig’ zegt Bruce. ‘Jamie bezocht onze concerten al toen hij nog een baby was hahaha. We maken al jaren samen muziek en traden regelmatig met elkaar op’

Met jullie laatste plaat ‘The Journey’ grijpen jullie weer terug naar het oorspronkelijke en unieke Big Country geluid. Op jullie website omschrijven jullie ‘The Journey’ als een avontuur en meer dan een reis. Leg eens uit? Watson: ‘’ Het avontuur zit hem vooral in het feit dat we in diverse landen gaan optreden en echt niet weten hoe die optredens gaan verlopen. Iedere avond is weer anders. Dat is op zich een avontuur. En daarnaast is onze muziek avontuurlijk’

Over optredens en avontuur gesproken. He voelt het om in 2014, op je 53e, weer lid te zijn van een rockband en wat is het verschil met 1984? ‘Wel ik heb nu veel meer rustperiodes nodig. Tussen de tournees zitten dan ook langere breaks. Ik heb zelfs een periode van zeven/acht jaar achter de rug waarin ik nauwelijks nog muziek maakte’

En wat zijn jullie plannen voor de komende periode? ‘We treden veel op in Groot-Brittannië en Europa en in het najaar staat de Steeltown Tour gepland ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van Big Country’

2 april 2014: Bruce Watson (foto: www.robsneltjes.nl)

2 april 2014: Bruce Watson (foto: http://www.robsneltjes.nl)

Als support act trok Bruce Watson met Big Country in de jaren negentig maanden lang op met de Rolling Stones, . ‘Ja, dat was zowel tijdens The Voodoo Lounge Tour in Europa als The Bridges of Babylon Tour. Aardige jongens hoor, de Stones. Het was beide keren in een periode dat we geen platen uitbrachten. Het kwam precies goed uit. De Rolling Stones is nog steeds mijn favoriete band’.

Zie ik jullie net als de Rolling Stones nog na je zeventigste op het podium staan?. ‘Waarom niet. Zo lang als het kan en zo lang we plezier hebben houden we dit nog wel even vol. Kijk eens hoe lang Frank Sinatra nog is doorgegaan.

Big Country toert nog tot en met 6 april door Nederland met optredens in Zoetermeer, Arnhem, Alkmaar en Zwolle. Na een zomer met een reeks van optredens in het Verenigd Koninkrijk volgt eind september de Steeltown toernee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s