Lisse en Hillegom

 

10 april 2014: Tulpenvelden aan de  Hyacinthenlaan tussen Hillegom en Lisse (foto: René Hoeflaak)

10 april 2014: Tulpenvelden aan de Hyacinthenlaan tussen Hillegom en Lisse (foto: René Hoeflaak)

Nog geen vijfhonderd voetstappen vanaf station Hillegom wandel ik langs de eerste bollenvelden. Op de Hyacinthenlaan (met een ‘h’na de ‘t’) kijk ik uit en let ik op. In ieder geval één van beiden. Ik kijk rechts uit over de rode, gele en paarse bloembollenvelden en ik let op voor passerende taxi’s, doorgaans met bejaarde passagiers of Japanners, toerbussen en fietsers. Ik wandel van veld naar veld. Artikel 461 velden. Met verboden toegang dus. Met dan weer honderden meters lange repen met krokussen, dan met tulpen, dan weer met hyacint(h)en en dan weer met narcissen. Of andersom. Maar langzaam maar zeker lijkt er maar één richting. De richting van de Zwartelaan, de Loosterweg Noord, de Stationsweg in Lisse en uiteindelijk bloemenpark De Keukenhof. Daar waar bloemenvelden overgaan in blikken weilanden. Campers en toerbussen tot aan de horizon, weilanden vol met auto’s, verkeerregelaars op ieder zebrapad, toeristen rennen naar vertrekkende bussen, parkeerwachters met portofoons, draaiende auto’s en rijen volgzame mensen voor de kassa. Niet op- of omkijkend, net als makke schapen.

Ingang Landgoed Keukenhof in Lisse, één sloot naast het parkeerterrein van bloemenpark De Keukenhof (foto: René Hoeflaak)

Ingang Landgoed Keukenhof in Lisse, één sloot naast het parkeerterrein van bloemenpark De Keukenhof (foto: René Hoeflaak)

Door een haag van dagjesmensen en toeristen voor de kassa van bloemenpark vervolg ik mijn weg. Slechts één sloot en één hek scheidt het blikken veld met campers, bussen en auto’s van een rustgevend natuurgebied met smalle en verlaten wandelpaden, slapende beken en groene planten. Rood wordt groen. Van tienduizenden bezoekers naar één, twee, drie en wellicht vier wandelaars per dag. Het voelt als overschakelen van RTL4 naar Radio 4. Van Bloemenpark de Keukenhof naar Landgoed de Keukenhof. Naast elkaar maar een wereld van verschil. Zoals in het gewone leven. Gewoon een kwestie van een ander pad nemen. De vaas met een bos één euro tulpen van de Zilkerbinnenweg bij De Zilk herinnert mij nu aan de Keukenhof, Landgoed Keukenhof wel te verstaan.

10 april 2014: Landgoed de Keukenhof (foto: René Hoeflaak)

10 april 2014: Landgoed de Keukenhof (foto: René Hoeflaak)

Bollenveld aan de Zilkerbinnenweg bij De Zilk (foto: René Hoeflaak)

Bollenveld aan de Zilkerbinnenweg bij De Zilk (foto: René Hoeflaak)

1 reply

  1. Onvoorstelbaar, dat er nou nog nooit iemand aan heeft gedacht er een legpuzzel van te maken. Mijn tuin is een legpuzzel, helemaal zelf gemaakt, zo’n exemplaar met van die rode knopjes, dat je zo kan voelen of het stukje past. Ik heb trouwens ook maar vier stukjes maar dat weten de gasten van mijn tuintje niet.

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s