Rotterdam: Maaskade 113

Rotterdam, 11 maart 2014: Hoek Maaskade 113-115/Thorbecksetraat (foto: René Hoeflaak)

Rotterdam, 11 maart 2014: Hoek Maaskade 113-115(hoekpand)/Thorbeckestraat (foto: René Hoeflaak)

Het gebouw aan de Maaskade 113 op het Noordereiland in Rotterdam imponeert al vanaf 1915 aan de oevers van de Maas. Vanaf de Maasboulevard aan de overkant is het pand bij iedere Rotterdammer en voor iedere  automobilist, fietser en voetganger herkenbaar en bekend als het ‘Ooms’ gebouw.  Het in Jugendstil stijl gebouwde kantoor op nummer 113 werd ontworpen door de architecten en studiegenoten J.H. de Roos (1875-1942) en W.F. Overeijnder (1875-1941). Zij ontwierpen onder meer ook het Sparta stadion het Kasteel en het kantoorgebouw van Scheepvaartmaatschappij Van Uden aan de Veerhaven. Wie goed kijkt, ziet in de zandstenen gevel vele gedetailleerde motieven met als rode draad water en zee. Verklaarbaar, want opdrachtgever voor het ontwerp van het kantoor op nummer 113 was een reder, Van Driel. Hoogbejaarde Rotterdammers herinneren het gebouw dan ook als het ‘Van Driel’ gebouw en bejaarde Rotterdammers als – vanaf 1927- het ‘Swarttouw’gebouw.

Frans Swarttouw

Koepel in plafond hal Maaskade 113 (foto: René Hoeflaak)

Koepel in plafond hal Maaskade 113 (foto: René Hoeflaak)

Het kantoor bestaat eigenlijk uit twee delen. Want het naastgelegen hoekpand op nummer 115 vormt al een halve eeuw één geheel met nummer 113. Een uniek bouwblok dat het bombardement op Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog heeft doorstaan. Ooms kocht het gebouw in 1979 van Frans Swarttouw junior na zijn overstap naar vliegtuigbouwer Fokker. Ooms verkocht het kantoorpand door om het  vervolgens te huren. Onlangs heeft Ooms de huur opgezegd. Voor de eigenaar, Prudentia Vastgoed in Breda, aanleiding om het gehele gebouw – met een duur woord- te herontwikkelen. Voor nummer 113, een rijksmonument, betekent dat verbouwen. Voor nummer 115 ziet het er minder goed uit. Sloop dreigt. Het gezichtsbepalende hoekpand ziet er aan de buitenkant weliswaar prima uit maar volgens een rapport van CDV makelaars is er geen redden meer aan en is sloop onvermijdelijk. Daar zijn de geleerden het echter nog niet over eens. De Welstandscommissie van de gemeente Rotterdam buigt zich regelmatig over het voorstel tot sloop en het alternatief en is er volgens mij nog niet uit, Christen Unie/SGP startte in augustus 2013 een petitie-aktie aan op internet circuleren protestblogs tegen  de sloop. To be continued.

Zeepaarden en Cruyff.

Trap met zeepaardjes in entreehal Maaskade 113 (foto: René Hoeflaak)

Trap met zeepaardjes in entreehal Maaskade 113 (foto: René Hoeflaak)

Terug naar 113, want daar begon ik mijn blog mee. Verder dan de marmeren entreehal ben ik eigenlijk nog nooit geweest. Maar ver genoeg om te beseffen dat het hier om niet zo maar een kantoor gaat. Want kijk omhoog en je ziet een metersgrote koepel met fraaie brandschilderingen, kijk opzij en je ziet koperen fonteinen en trapleuningen met zeepaarden en schelpen en kijk naar de ramen en je ziet glas in lood met keramiek. Of andersom. Maar dan de draaideur. Rotterdammers, let op!!. Want op de verbindingsring onderaan de deur lees ik een gravure met de volgende naam: ‘Cruyff Amsterdam’. Meer niet. Vernoemd naar een draaideurenfabrikant uit de eerste decennia van de twintigste eeuw P. Cruyff en zoon uit Amsterdam. Dus niet alleen dertig jaar maar ook honderd jaar geleden liet Cruyff uit Amsterdam zijn sporen na in Rotterdam. Het Ooms gebouw is vanaf nu en voor altijd het ‘Cruyff’ gebouw. Je moet het zien om het te begrijpen.

Rotterdam, draaideur Maaskade 113 (foto: René Hoeflaak)

Rotterdam, draaideur Maaskade 113 (foto: René Hoeflaak)

Draaideur van Cruijff  Amsterdam in de entree van de Maaskade 113 (foto: René Hoeflaak)

Draaideur van Cruyff Amsterdam in de entree van de Maaskade 113 (foto: René Hoeflaak)

1 reply

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s