Noordwijk en Katwijk

4 maart 2014: tussen Noordwijk en Katwijk stroomt de Oude Rijn in de Noordzee. Eeuwen lang was de Oude Rijn de grenslijn van het Romeinse Rijk. Van de huidige Oude Rijn is nog maar 52 kilometer over. Bij Harmelen in Utrecht noemen we de Oude Rijn al weer Leidsche Rijn. Even voorbij  ‘De Ark’ , de voormalige villa van Freddy Heineken, betreed ik aan de rand van Noordwijk het duingebied de Coepelduynen. Volgens Staatsbosbeheer ‘ook buiten de zomer een waar genoegen. Want in het voorjaar – nu dus- meldt zowel de nachtegaal als de roodborstapuit zich in het beschermde duingebied tussen Noordwijk en Katwijk.’

Katwijk, Boulevard, 4 maart 2014: De Andreaskerk uit 1640, pal aan de rand van het strand.   (foto: René Hoeflaak)

Katwijk, Boulevard, 4 maart 2014: De Andreaskerk uit 1640, pal aan de rand van het strand. (foto: René Hoeflaak)

Katwijk

Alert en met mijn verrekijker tevergeefs in de aanslag verruil ik het duingebied voor de bebouwing van Katwijk. Bij de binnensluizen en het Koning Willem Alexandergemaal steek ik de Oude Rijn over en wandel ik het voormalige Romeinse Rijk binnen.  In de straten van Katwijk vraag ik mij af waarom mijn verrekijker nog om mijn nek hangt. Want in straten als de Waal Malefijtstraat en de Schelpendam is het voor de nachtegaal nog geen voorjaar. Net zo min als bij de voetbalvelden van Quick Boys, de jeugdclub van Dirk Kuijt.

Strandwerkzaamheden

Het voorjaar en de lente is ook nog ver weg op het strand van Katwijk. Want het is ‘ten strengste verboden om het strand te betreden’ zo is te lezen op tientallen borden op de boulevard. Bouwbedrijf Ballast Nedam werkt aan het verbeteren en versterken van de waterkering tussen Katwijk en Noordwijk door  het aanleggen van een extra dijk in het strand en het aanleggen van een strekdam in de monding van het uitwaterkanaal van de Oude Rijn.

Katwijk, maart 2014:  Ballast Nedam werkt aan versterking van de Nederlandse kust zoals hier bij de uitmonding van de Oude Rijn in de Noordzee (foto: René Hoeflaak)

Katwijk, 4 maart 2014: Ballast Nedam werkt aan versterking van de Nederlandse kust zoals hier bij de uitmonding van de Oude Rijn in de Noordzee (foto: René Hoeflaak)

Coepelduynen

Door de strandwerkzaamheden keer ik niet via het strand maar over een pad door de Coepelduynen terug naar Noordwijk. Na een half uur doemen de contouren van de eerste Noordwijkse hotels op. Een teken om mijn vandaag nutteloze verrekijker op te bergen. Maar alsof het zo moet zijn, trekt een fluitend vogeltje op een uitstekende tak in het struikgewas mijn aandacht. Drie seconden later kijk ik door het vizier van mijn trouwe kijker en zie ik een vogel  met een rood borstje, een zwarte kop en een kort snaveltje. Dit moet hem vast zijn, de roodborsttapuit. Het voorjaar is begonnen.

Maart 2014: Coepelduynen (foto: René Hoeflaak)

Maart 2014: Coepelduynen (foto: René Hoeflaak)

4 maart 2014: Wandelpad in natuurgebied de  Coepelduynen tussen Noordwijk en Katwijk (foto: René Hoeflaak)

4 maart 2014: Wandelpad in natuurgebied de Coepelduynen tussen Noordwijk en Katwijk (foto: René Hoeflaak)

2 replies

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s